Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 dec 2017 17:33 

Agribex 2017: Landbouwsector moet meer proactief communiceren


Uit het vijfde onderzoek naar het imago van de Vlaamse land- en tuinbouw van VILT blijkt dat de waardering van de burger voor de sector lichtjes achteruit gaat, maar toch stabiliseert op een relatief hoog niveau. Op basis van de bevindingen formuleerde professor Gino Verleye van de Vakgroep Communicatiewetenschappen van de UGent een aantal communicatie-aanbevelingen. “Het is belangrijk dat de sector meer proactief gaat communiceren”, luidt de belangrijkste.

De laatste imagopeiling van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) brengt aan het licht dat er een discrepantie is tussen de inspanningen die de landbouwsector heeft gedaan op vlak van duurzaamheid en voedselveiligheid en hoe de Vlaming dit ziet. “Daarom raden we de landbouw aan om meer proactief te communiceren”, zegt Verleye. “De inspanningen die gebeuren op vlak van milieu, dierenwelzijn, innovatie, enz. moeten voldoende belicht worden.”

De professor wijst erop dat het daarbij belangrijk is dat ook de gangbare landbouw een podium krijgt. “Die komt vandaag nog te vaak enkel in crisissituaties in beeld, terwijl kleinschalige boeren die produceren voor nichemarkten veel vaker een forum krijgen. Dat zorgt voor een vertekend beeld bij de burger”, klinkt het. Verleye is van mening dat door meer transparantie te creëren over de werking van de voedingsketen de consument ook meer voeling kan krijgen met de gangbare voedselproductie.

Daarnaast is het ook belangrijk dat landbouw de dialoog aangaat met de ngo’s die zich steeds vaker roeren in het landbouwdebat. “De koerswijziging die zij verlangen, hoeft niet meteen een bedreiging te zijn, maar kan ook een opportuniteit betekenen voor landbouw. De sector kan beter het voortouw nemen in deze debatten dan een afwachtende houding aan te nemen.”

Tot slot is er de dubbele houding van de burger die enerzijds meer dierenwelzijn en meer milieu-inspanningen vraagt van de sector, maar er anderzijds niet voor wil betalen. “De vraag die zich stelt, is of de landbouw hiermee moet leren leven of dat de sector erin slaagt om de hele keten te verduurzamen. Nog actiever de dialoog aangaan met de ketenpartners kan hier misschien voor een kentering zorgen”, besluit Gino Verleye.

MEER INFORMATIE: GINO VERLEYE – 0478 49 98 74



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer