Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 mrt 2018 17:40 

Meesterlyck ham: Meesterlyck kwaliteit! Onderzoek Test-Aankoop bevestigt


Eerder deze week verscheen een artikel vanuit Test-Aankoop rond de kwaliteit van kookham. Daarin werden ook een aantal kookhammen met het Meesterlyck-label vermeld.

Ondanks de variatie in de eindscore bleek elke Meesterlyck-ham goed tot zeer goed te scoren op kwaliteit, vleesaandeel (water/eiwitverhouding) en toevoegingen. Als kers op de taart bleek de ham die als beste uit de test naar voor kwam ook het Meesterlyck-label te dragen. Naar aanleiding van deze berichtgeving wensen we nogmaals toe te lichten waar het Meesterlyck-label voor staat.

Bij de productie van kookham kunnen fabrikanten ervoor kiezen de strenge eisen van het Meesterlyck-keurmerk te volgen. Momenteel zijn er 13 Belgische fabrikanten erkend om kookham onder dit label op de markt te brengen. Zij besteden elke dag de meeste zorg om topkwaliteit op uw bord te verzekeren.

Het Meesterlyck-keurmerk staat voor eerlijke en pure kwaliteitsham. Een kookham kan pas het Meesterlyck-label krijgen indien aan strenge voorwaarden is voldaan:
- Uitsluitend hammen van Belgische oorsprong mogen worden gebruikt waardoor de voedselkilometers worden beperkt en de lokale economie wordt gesteund.
- Het aandeel vers vlees in de kookham moet maximaal zijn en wordt uitgedrukt als de vocht/eiwit verhouding waarvoor binnen Meesterlyck de strengste norm van maximum 3,5 wordt opgelegd
- De samenstelling van de pekel wordt beperkt tot wat strikt noodzakelijk is voor de productie van kookham.
- Het gebruik van zout (max. 2%) en de som van nitraat en nitriet (max. 50 ppm) zijn beperkt tot wat minimum noodzakelijk is voor de productie. Deze chemische normen zijn heel wat strenger dan de Europese wetgeving.
- Het toevoegen van kleurstoffen, fosfaten, smaakversterkers, zetmeel of vleesvreemde eiwitten is verboden.

Vijf strenge kwaliteitscontroles per jaar door onafhankelijke controleurs zowel bij de fabrikant als in de verkooppunten, garanderen een sneetje Meesterlyck-kwaliteitsham tot op de boterham.

De Meesterlyck-normen worden op regelmatige basis geëvalueerd. Nieuwe evoluties in de productieprocessen worden steeds door een groep van deskundigen beoordeeld om de puurheid van het keurmerk te waarborgen. Indien nodig worden de normen verscherpt.

Meesterlyck is al sinds 1992 het keurmerk voor kwaliteitsham in België. Sinds 2017 is er naast kookham ook gedroogde ham te vinden onder dit label. Het Meesterlyck-keurmerk wordt beheerd door Belpork vzw, een interprofessionele vereniging die tot doel heeft op een duurzame wijze een meerwaarde te creëren in Belgisch varkensvlees en varkensvleesproducten. Belpork vzw beheert naast het Meesterlyck-keurmerk ook het Certus-label voor vers vlees en is een voorloper in de sector op vlak van bedrijfsgezondheid, antibioticumgebruik, dierenwelzijn en traceerbaarheid.



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer