Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 mrt 2018 12:02 

REO Veiling verkoopt eerste Belgische frisée


Vandaag, woensdag 14 maart, kwam de eerste jonge frisée voor de REO veilingklok. Met de nationale primeurverkoop van de eerste Belgische frisée of fijne krulandijvie groeit op de REO Veiling het brede aanbod van frisse lentegroenten die de consument de aanslepende winter doet vergeten en laat dromen van terrasjesweer.

Bestanden beschikbaar voor download:
Dirk Declercq (2020.4 Kb) Foto (336.4 Kb)

Delicatesse
De teelt van fijne krulandijvie is arbeidsintensief en duur. Het aantal Vlaamse producenten is daarom beperkt tot een tiental telers. Tuinbouwer Dirk Declercq uit het West-Vlaamse Gits teelt al 25 jaar de delicatesse. Zoals in de laatste jaren was Dirk ook deze keer de eerste om in de REO Veiling Belgische frisée aan te bieden. “In vergelijking met vorig jaar bracht ik mijn primeurfrisée een week later naar de REO Veiling”, legt de dynamische producent uit. “Het donkere sombere weer in januari speelde ons parten. Krulandijvie is immers een gewas die véél licht nodig heeft.
Frisée wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld, waardoor de groente vanaf halfweg maart tot in december beschikbaar is op de REO Veiling. Mijn primeurfrisée kwam uit belichte teelt. Rond eind maart schakel ik naadloos over op de oogst van frisée uit niet-belichte teelt. Het hoofdseizoen van Belgische frisée begint zo traditioneel eind maart en duurt tot in de late herfst.”

“In de serre vraagt fijne krulandijvie naar een warm en strak klimaatschema. De jonge fragiele plantjes gedijen onder glas het best bij temperaturen boven 15° Celsius ’s nachts en 18° Celsius overdag”, gaat Dirk Declercq verder. “Deze optimale teeltomstandigheden zorgen niet alleen voor een onberispelijke productkwaliteit, maar ook dat de frisée vlot op het gewenste gewicht komt, en dus kan ons lokaal geteeld product gemakkelijk de concurrentie aan met fijne krulandijvie geteeld in Spanje of Zuid-Frankrijk.
De klanten zitten echt te wachten op Belgische frisée. De recente koudegolf in Zuid-Europa heeft het product daar geen deugd gedaan. De REO Veiling presenteerde de eerste Belgische frisée op de vakbeurs Tavola die gisteren de deuren sloot in Kortrijk. Ons product kreeg er eveneens veel interesse van de aanwezige food retail, speciaalzaken en cateringorganisaties. Het zijn positieve signalen die duidelijk aantonen dat onze inspanningen om een topproduct van eigen bodem te telen, erg worden gewaardeerd.”

Fine Fleur
De REO Veiling verkocht vorig jaar 496.475 kroppen fijne krulandijvie. De geveilde frisée werd gesmaakt door een breed palet van klanten, van 4de gamma afnemers over de grootdistributie en speciaalzaken tot de chefkoks en de betere hobbykok. “Belgische frisée is een gegeerde groente in de horeca voor haar mooi uitzicht, lekkere smaak, stevige textuur en lange houdbaarheid. Wat fijne krulandijvie uniek maakt, is haar witgeel hart”, merkt Dirk Declercq op.
“De REO Veiling vermarkt haar fijne krulandijvie onder het Fine Fleur kwaliteitslabel. Fine Fleur frisée wordt ambachtelijk geteeld in de grond en niet te zwaar geoogst om haar specifieke vorm en stevigheid optimaal te behouden. Ook kleurt het hart van de krop over minstens zestig procent goudgeel. Fine Fleur frisée beantwoordt op die manier optimaal aan de verwachtingen van consumenten en handelaars.”

Fruithandel Herman uit Lauwe weet alvast de productkwaliteiten van Belgische frisée naar waarde te schatten. De groothandelaar plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop van vandaag. Daarbij werden zeven kisten met telkens acht stuks geveild tegen 1,64 euro per krop fijne krulandijvie. “Op de groothandelsmarkt te Heule stellen we de primeurfrisée ter beschikking van onze klanten die graag op een artisanale manier werken met jonge, frisse kwaliteitsproducten van bij ons. De Fine Fleur primeurfrisée past mooi in dit verhaal”, aldus zaakvoerder Patrick Herman.

 



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer