Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mrt 2018 17:36 

Bemesten is geen randgebeuren


Via een pas opgestart demonstratieproject willen Inagro, ILVO en PCLT verschillende technieken en maatregelen rond doordachte bemesting demonstreren, en bewustmaking creëren bij landbouwers en loonwerkers.

 

bemestenVoor landbouwers is het vaak nog niet helemaal duidelijk welke beschikbare maatregelen en technieken er zijn in het kader van bemesting en een betere waterkwaliteit. ILVO, PCLT en Inagro zetten daarom een demonstratieproject op poten. Vaak kan een goed gebruik (onderhoud van de machine, geen gebruik van blends, …) en correcte afstelling van de bestaande strooier en een correct gebruik van alle toebehoren of uitrustingen reeds tot verbeteringen leiden. Ook kleine ingrepen zoals het gebruik van een ketsplaat of andere kantstrooitechnieken vragen een beperkte inspanning met een goed resultaat. Verschillende scenario’s zullen uitgetest en gedemonstreerd worden. Op basis van dronebeelden zal het verschil in bemestingsgift en het effect op het gewas op een objectieve manier in kaart gebracht worden in groeiende gewassen.

Uitgangsbasis hierbij is in eerste instantie het demonstreren van bestaande technieken die nog maar weinig ingang hebben gevonden bij de land- en tuinbouwers. Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan het kant af en kant op strooien, precisietechnieken zoals rijen- en bandbemesting tijdens zaaien of planten, sectie strooien, het plaats specifiek bijbemesten tijdens het schoffelen en het (plaatsspecifiek) toepassen van vloeibare meststoffen. Vooral het nut en effect van de verschillende technieken/maatregelen naar waterkwaliteit en de mogelijkheden op bedrijfsniveau worden onder de aandacht gebracht. Verder zal binnen het project nagegaan worden welke mogelijkheden er zijn voor een eenvoudig onderhoud van de bufferstrook. In eerste instantie worden de huidige randenmaaiers onder de aandacht gebracht met hun voor- en nadelen. Op heden lijkt de grootte van de huidige maaier de wendbaarheid en toepasbaarheid te beperken. Bijkomend wordt bekeken welke andere systemen er bestaan met een hogere haalbaarheid in de praktijk. Hiervoor wordt in eerste instantie gekeken naar de huidige technieken gebruikt in de groensector of bermenbeheer.

Naast demonstraties heeft het project ook tot doel om de info via artikels in de vakpers te verspreiden. Een verzameling van deze artikels zal in een praktische digitale folder gegoten worden om de gebruikte methodes en ervaringen te bundelen. Om een zo breed mogelijk doelpubliek te bereiken zal in het eerste werkjaar vooral gefocust worden op de akkerbouw- en melkveesector. Op basis van deze ervaringen zal het tweede werkjaar de aandacht vooral liggen bij de aardappel- en groenteteelt. Na ieder werkjaar zal via een groot infomoment de opgedane kennis verspreid worden.

Project: Bemesten is geen randgebeuren
Looptijd: 2018 - 2020
Samenwerking: Inagro, Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT)
Financiering: Departement Landbouw en Visserij
Contact: Simon.Cool@ilvo.vlaanderen.be, David.Nuyttens@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer