Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 apr 2018 14:25 

Provincie Antwerpen verlengt samenwerking met de Philippine Permaculture Association (PPA)


Na 9 jaren succesvol samenwerken met de Philippine Permaculture Association (PPA) in de Filippijnen, verlengt de provincie Antwerpen de overeenkomst met drie jaar. De PPA werkt aan projecten rond permacultuur om de sociale structuur van lokale gemeenschappen te versterken.

Gedeputeerde van Mondiaal Beleid, Rik Röttger, bezocht het project vorig jaar nog en is vol lof: “De voorbije jaren werden de kracht en groeimogelijkheden voor dit project aangetoond, daarom heeft de Provincie Antwerpen beslist om de samenwerkingsovereenkomst met drie jaar te verlengen. Door te werken op verschillende domeinen kunnen burgers, civiele organisaties, boerencoöperaties, bedrijven, onderwijsinstellingen en lokale overheden grote stappen vooruit zetten voor een beter leven.”
 
Een duurzame ontwikkeling voor de Filipijnen
 
Permacultuur is het sleutelwoord om aan duurzame regionale ontwikkeling te doen. Het is een vertaling van het Engelse woord 'permaculture', dat een samenstelling is van permanent agriculture en permanent culture. Daar horen dus ook milieuvriendelijke technologieën en sociaal ondernemerschap bij. Permacultuur werd ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot aantal problemen die de huidige monocultuur in de landbouw met zich meebrengt. Denk maar aan de verwoestijning, de bodemerosie, grootschalige ziekten in gewassen, maar ook aan de vervuiling van bodem en grondwater door kunstmest en pesticides.
 
De Philippine Permaculture Association doet heel wat rond permacultuur. Zo staat er in het noorden van de Filippijnen naast het provinciehuis van de provincie Isabela een heus permacultureel centrum. Het unieke project kwam tot stand met steun van de provincie Antwerpen, de lokale provincie en de Philippine Permaculture Association. Binnenin bevindt zich een winkel die zich speciaal richt op organische streekproducten en er is ook een centrum dat bezoekers begeleidt naar de ecologisch mooiste plekken in de provincie. Een restaurant biedt eigen streekproducten aan. 
 
Het gebouw zelf is uniek. Het werd gemaakt uit plaatselijk geoogste bamboe, hout uit het nabijgelegen tropische woud, stenen uit de kristalheldere rivieren en lokale klei voor de tegelvloeren. Alle boerencoöperaties kunnen hier hun producten kwijt. Het unieke centrum trekt reeds vele bezoekers en verschillende overheden bekijken de mogelijkheid om dit elders te herhalen.  
 
In de laatste ontwikkelingsfase werd een Permacultuur-onderzoekscentrum opgestart samen met de plaatselijke universiteit voor een voortdurende kennisverwerking van permaculturele toepassingen op vlak van de klimaatsverandering.
 
3 jaar vooruit
 
Omdat de resultaten van het project niet uitblijven wordt de overeenkomst met 3 jaar verlengd alsook de regio waarop het van toepassing is.  In het verleden was het regioproject voornamelijk actief in de provincie Isabela. In de volgende drie jaar breidt de werking uit naar de regio’s Luzon, Visayas en Mindanao. De bedoeling is dan ook dat er in deze regio’s permacultuur onderzoeks- en informatiecentra komen. Ook inhoudelijk zal PPA zich in de volgende drie jaar verduurzamen door verder in te zetten op netwerking.
 
 



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer