Zo vraagt de SALV:
• meer aandacht voor gedegen landbouwinkomensvorming als onderdeel van een duurzame voedselproductie
• de hele agrovoedingsketen (van producent tot consument) in het duurzaamheidsverhaal te betrekken
• aandacht voor bodemkwaliteit, bodemleven en organische stofgehalte
• de ambitie om voedselverlies te reduceren in overeenstemming te brengen met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2050’
• de visserijdoelstelling te herschrijven, zodat geleverde inspanningen voor verduurzaming erin vervat zitten en de doelstelling afgestemd is op de noden en uitdagingen van de sector
• rekening te houden met lopende beleidsprocessen (GLB, BRV) en te vertrekken vanuit een evaluatie van de Pact 2020-landbouwindicatoren bij het toevoegen van specifieke landbouwdoelstellingen. De SALV-nota ‘Uitdagingen voor een duurzame toekomst voor de landbouw in Vlaanderen’ is hiervoor een goede leidraad.
Deze aandachtspunten dienen volgens de raad samen te komen in een coherent beleidsplan voor landbouw, tuinbouw en agrovoeding.