Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jun 2018 10:09 

Zuivelindustrie recycleert steeds meer water


De zuivelindustrie in ons land recycleert in toenemende mate water: in 2017 is hergebruik reeds goed voor 28% van het totale waterverbruik. Vooral melkpoederbedrijven slagen er steeds beter in om condenswater te hergebruiken.

Bestanden beschikbaar voor download:
Grafiek (903.1 Kb)

Hergebruik van water is een belangrijke maatregel in het kader van duurzaamheid. Zelfs in ons land kampen bepaalde regio’s sinds enkele jaren met watertekorten. Het hergebruiken  van water is een technologische uitdaging : de voedselveiligheid moet immers steeds volledig gewaarborgd worden. Daarom nemen proefprojecten heel wat tijd in beslag vooraleer tot werkelijk hergebruik kan overgegaan worden. De ambitie is dat melkpoederbedrijven op termijn waterneutraal kunnen worden. 
In 2017 heeft de zuivelindustrie een sterke economische prestatie neergezet. De omzet groeide met ruim 10% , de tewerkstelling met 2% en de investeringen bleven stabiel op een hoog niveau. De uitvoer steeg zowel in waarde als in volume. Tevens betaalde de zuivelindustrie een melkprijs aan de boer die op 2 na de hoogste is van de voorbije 10 jaar. 

Meer hergebruik water   
Niet alleen op wereldvlak maar ook bij ons wordt water als gevolg van klimaatverandering een belangrijk aandachtspunt. De zuivelindustrie heeft reeds een aantal jaren projecten lopen om hergebruik in te voeren en te stimuleren. Belangrijke uitdaging daarbij is het garanderen van de strenge voedselveiligheidsnormen. In 2017 hebben de zuivelbedrijven 28% van het water hergebruikt ! In 2014 was dat slechts 18%. De melkpoederbedrijven lopen voorop via de recuperatie van condenswater en komen tot bijna 50% hergebruik van water. Mits het oplossen van een aantal niet te onderschatten technische problemen en het beheersen van de kosten zal het op termijn mogelijk worden om te komen tot water-neutrale melkpoederbedrijven. Een mooi voorbeeld van circulaire economie. 

Zuivelindustrie zet sterke economische prestatie neer 
In 2017 heeft de zuivelindustrie sterk gepresteerd : de omzet groeide met ruim 10% tot 5,5 miljard euro. Voor het tweede opeenvolgende jaar neemt het aantal werknemers toe , in 2017 met 2%. De investeringen blijven op hoog niveau. Voor het eerst produceerde ons land meer dan 100.000 ton kaas. Twee derden hiervan is mozzarella. De uitvoer van zuivelproducten nam toe met 23% tot 3,3  miljard euro. Dit betekent dat 60% van de omzet door uitvoer gerealiseerd wordt. De uitvoer naar landen buiten de EU neemt toe, niettemin is ruim 80% van de uitgevoerde zuivelproducten bestemd voor lidstaten van de EU. Na Algerije zijn Indonesië en China de belangrijkste bestemmingen buiten de EU. 

2017 : een goed jaar voor de melkveehouders  
Als gevolg van de sterk verbeterde marktsituatie kon de Belgische zuivelindustrie in 2017 een melkprijs uitbetalen aan de melkveehouders van 36,9 euro/100 liter. Dit is een toename met 31% tegenover 2016. De melkprijs van 2017 is de op 2 na hoogste van de voorbije 10 jaar. Omdat ook de kosten   gunstig evolueerden was 2017 een goed jaar inzake rendabiliteit voor de mekveehouders. Na een minder goede start in 2018 is de zuivelmarkt de laatste weken duidelijk positief geëvolueerd , wat voor het volledige jaar 2018 tot een gematigd optimisme leidt. 



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer