Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 26 jun 2018 05:12 

Zonder regen derde rampjaar op rij


Voor zonnebaders liggen de komende dagen fantastische weerkaarten op tafel, landbouwers in de provincie daarentegen houden hun hart vast. Na de droogte van vorig jaar kondigt zich nu opnieuw een lange droge periode aan.

‘De toestand is veel minder erg dan vorig jaar. Vorig jaar kenden we al een heel droge winter. De winter was nu natter en de periode van droogte kondigde zich pas later aan. Voorlopig blijft de schade binnen de perken’, zegt Bart Naeyaert (CD&V), gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw.
 
Toch maakt Naeyaert zich een beetje zorgen. ‘Het zal niet lang meer mogen duren tot het eens goed regent. Tot nu toe zijn er gelukkig nog geen lege bufferbekkens of beken.’ Een captatieverbod komt er voorlopig niet.
 
Na twee rampjaren, met twee jaar geleden overstromingen en vorig jaar droogte, hopen de landbouwers nu gespaard te blijven. ‘Momenteel is er nog geen tekort in de akkerbouw. We konden de maïs en bieten in normale omstandigheden planten, dus die gewassen staan er nog allemaal mooi bij’, zegt Geert Vanthuyne, Moorsleeds schepen die zelf ook al jarenlang landbouwer is.
 
Hij vreest echter voor de groenteteelt. ‘De bloemkolen hebben dringend water nodig. Ook de ruggenteelt, waarbij de groenten op verhogen geteeld worden, zal mogelijk schade oplopen. Witloof en wortelen, die pas later gezaaid werden, kregen nog maar weinig water.’
 
Vanthuyne maakt zich ook zorgen over de veeteeltsector. ‘Er staat geen gras meer op de weilanden voor de koeien. De landbouwers zullen hun wintervoorraad moeten gebruiken om de dieren genoeg eten te geven.’
 
Ook de diepvriesgroentesector houdt het weer in de gaten. ‘We zijn een beetje bezorgd. De aanvoer van producten is er, maar de gemiddelde opbrengst per hectare daalt. Ook de kwaliteit van de producten gaat achteruit’, zegt Dries Talpe van het Ardooise bedrijf D'Arta.
 
Hij hoopt dat de droge periodes geen trend worden. ‘Als het regent, is het onmiddellijk overvloedig. Dan stroomt het water zo van de velden, wat ook niet goed is.’
 
Ondertussen worden op verschillende plaatsen in de regio maatregelen genomen om de landbouwers tegen droogte te beschermen. Zo werd onlangs in Ardooie begonnen met de aanleg van een leidingnetwerk vanuit het diepvriesgroentebedrijf Ardo naar landbouwgronden in de omgeving.
 
Met de nieuwe leiding worden zevenenveertig landbouwers bij extreme droogte met genoeg water bevoorraad. ‘Het leidingstelsel is nog in aanbouw. Het is belangrijk dat we op verschillende plaatsen zoeken naar gelijkaardige oplossingen’, vindt Naeyaert.
 
Daarom gaat de provincie samen met verschillende gemeenten op zoek naar nog meer mogelijkheden om water te bufferen bij de landbouwers zelf.
 
‘In Moorslede hebben we een twintigtal landbouwers aangesproken die vlakbij een waterloop wonen. Door te bufferen bij de landbouwer zelf ontstaat er een win-winsituatie. Bij hevige regenval vangt de buffer het water op zodat het elders niet overstroomt, bij hevige droogte kan de landbouwer gebruikmaken van het water.’
 
Toch blijft de provincie ook zoeken naar plaatsen om grotere bufferbekkens aan te leggen. Zo komt er een groot bufferbekken in de Ravenstraat in Moorslede, vlakbij de samenvloeiing van de Passendalebeek en de Heulebeek. ‘Het nieuwe bufferbekken zal een grotere capaciteit hebben dan dat in Dadizele’, zegt Vanthuyne.
 
‘In samenspraak met het provinciebestuur wordt ook een captatiepunt aangelegd voor de landbouwers.’ Het is de bedoeling om nog het eerste jaar met de aanleg van het bufferbekken te kunnen beginnen.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer