Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 14 jul 2018 06:28 

Europarlementslid Hilde Vautmans pleit voor erkenning droogte als landbouwramp


Al wekenlang krijgt heel Europa te maken met een uitzonderlijk lange periode van warmte en droogte. In België en andere Europese landen heeft dat een nefaste invloed op de oogst van veel gewassen.

Truiens schepen van landbouw en Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD, ALDE), lid van de landbouwcommissie reageert: “De droogte en warmtegolf van de laatste weken is een gesel voor land- en tuinbouw. Deze situatie is uitzonderlijk en is vergelijkbaar met de zomer van 1976, nu al geldt code geel en maant het Departement Landbouw en Visserij aan op spaarzaam gebruik van water. Omwille van die uitzonderlijke omstandigheden dring ik aan op de erkenning van de situatie als een landbouwramp en vraag ik bevoegd Minister Joke Schauvliege om te onderzoeken of in Vlaanderen het Rampenfonds kan tussenkomen. In feite dringt een coherente Vlaamse én Europese aanpak zich op, aangezien dergelijke hete en droge zomers door de klimaatverandering steeds meer zullen voorkomen. Het is belangrijk dat de koppen bij elkaar gestoken worden, zodat landbouwers op een betaalbare manier meer water kunnen gebruiken voor hun gewassen in tijden van extreme droogte. Vandaag is dat niet het geval, landbouwers betalen nu taks op het gebruik van putwater en hier lijden ze wel onder. Om die redenen heb ik ook een schriftelijke vraag gesteld aan Europees landbouwcommissaris Hogan hoe de Europese Commissie van plan is deze uitzonderlijke situatie op te vangen.”
 
In sommige streken in Vlaanderen is sinds midden mei geen druppel regen meer gevallen, vooral het westen wordt getroffen, maar op termijn zal heel Vlaanderen getroffen worden door de droogte. Voor een aantal teelten is er nu sprake van onherstelbare schade. De eerste voorzichtige schattingen spreken van 15% meer verlies dan in de droge zomer van 2017 en er zal zeker nog schade bijkomen, gezien het warm blijft en er nog zeker tot 25 juli negens in Vlaanderen meer dan 1 mm regen zal vallen, volgens het KMI. Hilde Vautmans vervolgt: “De graanopbrengsten zien er slecht uit, ook groenten zoals erwten, spruiten en broccoli - zowel vers als voor de industrie - lijden onder de warmte en droogte. De droogte van nu heeft ook impact op groenten die pas later op het jaar worden geoogst, want die kunnen door de droogte nog niet worden gezaaid. Het gaat bijvoorbeeld over bonen, spinazie en de tweede teelt van de bloemkool.Niet alleen zien we in juli hoge temperaturen en een droge Oostenwind, maar ook een snelle uitdroging van de oppervlakkige bodemlagen en lage grondwaterstanden in Vlaanderen. Dit is een terugkerend probleem, dat op termijn veel negatieve gevolgen zal hebben voor de welvaart van onze landbouwers én de voedselvoorziening. We moeten dit dringend aanpakken.”



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer