|
Aanscherping in Europese fytosanitaire eisen bij import plantmateriaal
In het kader van nieuwe Europese regelgeving worden de eisen aan planten en plantmateriaal dat van buiten de Europese Unie, naar Europa komt, strenger. Er komt een importverbod van planten en plantmateriaal die als een hoog risico worden gezien, vanaf 14 december 2019. Het importverbod wordt pas opgeheven als met een risico analyse is aangetoond dat de planten die geïmporteerd worden, voldoen aan de eisen van de Europese Unie.
|
Vanaf begin 2019 zullen er ook strengere eisen gelden voor planten voor planten die uit derde landen geïmporteerd worden met aanhangende grond. Tenminste moet aanhangende grond in het land van herkomst zijn onderworpen aan een behandeling.
De conceptlijst met de namen van de planten die een hoog risico vormen, is maandag 9 juli gepubliceerd door de Europese Commissie. De volgende planten zijn hierop vermeld: Acacia, Acer, Albizia, Alnus, Annona, Bauhinia, Berberis, Betula, Caesalpinia, Cassia, Castanea, Cornus, Corylus, Crataegus, Cycas, Diospyros, Eucalyptus, Fagus, Ficus, Fraxinus, Hamamelis, Jasminum, Juglans, Ligustrum, Lonicera, Malus, Nerium, Ostrya, Persea, Populus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Syringa, Taxus, Tilia, Ulmus, Ullucus tuberosus.
Inzet Nederland
De afgelopen jaren is door zowel het bedrijfsleven als de overheid, ingezet op het voorkomen van een algemeen geldend importverbod van plantmateriaal uit landen buiten de Europese Unie. Dat heeft er mede toe geleid dat er geen algemeen importverbod is opgenomen in de nieuwe Plantgezondheidsverordening. Als alternatief is een artikel opgesteld, dat een importverbod mogelijk maakt voor hoog risico plantmateriaal. Het betreft planten waarvoor nog geen volledige risicoanalyse beschikbaar is en waarvan bekend is dat ze plagen en ziekten kunnen meebrengen die een risico vormen voor de Europese Unie. Dit heeft geresulteerd in de conceptlijst.
|
|