Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 aug 2018 12:22 

Droogte 2018: 50% verlies


Vorig jaar hadden de landbouwers uit de streek ook te lijden onder de lange periode van droogte en werd ook voor heel wat schade gevreesd. Maar door regen in de tweede helft van juli bleek dit toen alsnog mee te vallen. “Uit de gesprekken met de landbouwers valt af te leiden dat dit nu niet het geval zal zijn”, klinkt het. “De droogte begon erg vroeg dit jaar, waardoor vooral gewassen als bloemkool, prei, spinazie, boontjes en de vroege aardappelen onherstelbare schade hebben opgelopen.”

De aanhoudende droogte zorgt er ook voor dat landbouwers op steeds minder plaatsen terecht kunnen om water op te pompen om hun gewassen te beregenen. “Sommigen sparen kosten noch moeite om hun teelt te redden, maar moeten dan achteraf vaststellen dat de kosten om water aan te voeren niet opwegen tegen het inkomstenverlies van de deels mislukte oogst”, vertelt Vervaeke.

Landbouwers van wie de gewassen schade hebben opgelopen door de droogte, dienen dit zo snel mogelijk te melden aan de schattingscommissie van de stad. Die bestaat uit twee landbouwers Etienne Cool en Steven De Cloedt die de schade proberen in te schatten, schepen van Land- en Tuinbouw Veerle Vervaeke en een secretaris. “Samen gaan we deze en volgende week op stap om de eerste vaststellingen te doen. Ook vlak voor de oogst komen we nog eens langs voor een tweede vaststelling.” Nadat de schade werd vastgesteld, kunnen de landbouwers hun belastingaangifte correct indienen. Als de hittegolf later door de overheid als ramp erkend wordt, dan kunnen ze rekenen op een compensatie uit het rampenfonds voor de mislukte oogst.

Landbouwer Rino Vervaeke is een van de land- en tuinbouwers uit Tielt die merkt dat zijn gewassen lijden onder de aanhoudende droogte. “Ik schat dat de opbrengst van de oogst bij de aardappelen tot 50 procent lager zal liggen dan andere jaren. Ook de maïs groeit niet naar behoren omwille van de droogte.”

Hetzelfde horen we ook bij andere landbouwers uit de streek. “Normaal haalden we water uit de nabijgelegen beek om onze gewassen te beregenen, maar dat kan nu niet meer."



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer