Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 25 sep 2018 20:25 

Nieuw emissieproject wil ammoniakuitstoot aan de bron aanpakken


Pluimveebedrijven gebruiken vaak end-of-pipe technieken om de ontstane uitstoot naar de omgeving te reduceren. Het project ‘Naar een meer duurzame pluimveehouderij via brongerichte vermindering van ammoniakemissie’ draait de rollen om en probeert het ontstáán van de ammoniakemissie te reduceren; een aanpak bij de bron dus.

pluimveeDe pluimveesector wordt met steeds strengere eisen geconfronteerd, ook voor wat het milieu betreft. Ammoniakreductie is iets waar de pluimveehouder sterk mee bezig is. ILVO probeert nu, samen met het Proefbedrijf Pluimveehouderij en Innovatiesteunpunt, de boer handvaten aan te reiken om die uitstoot reeds van bij de bron aan te pakken.


Ammoniakvorming kan worden gereduceerd door de stikstofexcretie te verminderen of door ervoor te zorgen dat de kippen drogere mest produceren. In het project zullen hiervoor nieuwe strategieën worden ontwikkeld met focus op voeding, inrichting en ventilatie. Wat voeder betreft zal onder andere bestudeerd worden of een verdere verlaging van het ruweiwitgehalte haalbaar en effectief is. Wat inrichting betreft wordt onderzocht of de drinkvoorzieningen kunnen worden aangepast. Wat ventilatie betreft, tot slot, wordt gekeken of via aanpassingen aan het -regime of -patroon in de stal de mest droger kan worden gemaakt.

Er zal afgetoetst worden hoe de sector staat tegenover mogelijke nieuwe strategieën. De beste praktijken zullen op een 8-tal commerciële pilootbedrijven worden getest. Parameters als zoötechnische prestaties, strooiselkwaliteit en voetzoollaesies zullen tijdens deze testen worden opgevolgd.

Het uiteindelijke doel is om makkelijk implementeerbare en efficiënte strategieën te ontwikkelen die het ontstaan van ammoniak effectief reduceren op het pluimveebedrijf. Belangrijk hierbij is dat deze geen negatieve gevolgen hebben op de dierprestaties, economisch haalbaar zijn voor en gedragen worden door de hele sector. Ook zal een vereenvoudigde meetmethode aangeleverd worden zodat de ammoniakemissie of reductie na implementatie van een strategie bepaald kan worden.

Project: Kuikemis
Looptijd: 2018-2022
Financiering: LA-traject
Samenwerking: Proefbedrijf Pluimveehouderij, Innovatiesteunpunt
Contact: evelyne.delezie@ilvo.vlaanderen.bepeter.demeyer@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Invoering verlaging registratierechtenLees meer
 
 
Het soortenbeleid Lees meer
 
 
Bosuitbreidingsdoelstelling en beperkingen in landbouwgebiedLees meer
 
 
Zes nieuwe rassen wintertarwe opgenomen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Nieuwe kans om houtkanten in Vlaanderen te versterken en uit te breiden ​ Lees meer
 
 
Solidariteitsfonds aardappelen: correctie van facturen 2024Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verslechterd door natte weersomstandigheden en uitbraak blauwtongvirus Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement 2024-2029 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer