Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 okt 2018 11:36 

Transparant eierprijzensysteem iStep gemoderniseerd


Het prijsinformatiesysteem en de website van iStep is vernieuwd. Zowel de leesbaarheid als het eenvoudig invoeren van data via mobiele apparaten is verbeterd waardoor legpluimveehouders nog eenvoudiger prijsinformatie van zowel eieren als slachtkippen in kunnen zien.

In het vernieuwde systeem zijn ook gemakkelijker selecties te maken en is het sorteren eenvoudiger. Een gebruiksvriendelijker, toegankelijker en veiliger online prijsregistratiesysteem waarmee de pluimveehouder altijd op de hoogte is van de allerlaatste gedane transacties. 
 
Betere onderhandelingspositie
De handel of de retail ontvangen de hoogste marges voor de eieren en pluimveehouders de laagste. „Als pluimveehouder moet je weten wat er in de markt gebeurt om voldoende sterk te staan bij de onderhandelingen. Voor zowel de goede- als minder goede onderhandelaar kan iStep een hulpmiddel zijn”, zegt Fred de Jongh, secretaris iStep. 
 
Realtime onafhankelijke markt- en prijsinformatie leidt tot een sterkere onderhandelingspositie en uiteindelijk tot beter resultaat. Het doel van iStep is een betere eierprijs voor de legpluimveehouder via het verzamelen van actuele en betrouwbare informatie die legpluimveehouders zelf invoeren. 
 
Beter Leven Scharrelprijs
Het prijzensysteem blijft continue in beweging en volgt de praktijk. De een ster Beter Leven scharrelprijs is vanaf deze week een apart houderijsysteem in iStep. „BLK1 is duidelijk een aparte categorie en op deze manier kan er makkelijker op geselecteerd worden. Het zou niet goed zijn als de gangbare scharrel als leidraad daarvoor dient”, legt Fred de Jongh uit. 
 
Opbrengstprijs sterk bepalend voor bedrijfsresultaat 
Alert zijn in de markt is bittere noodzaak. Zeker in een markt waarin maar een klein aantal afnemers zijn. „Veel pluimveehouders hebben te weinig oog voor de opbrengstprijs en reageren gelaten. Een verschil in opbrengstprijs van 10 cent per 100 eieren levert een aardig extra saldo op”, zegt Leo Driessen, voorzitter iStep. 
 
De database geeft ook inzicht in de ontwikkeling van de omvang van de leghennenstapel per soort en huisvestingssysteem in Nederland. Met dit marktinformatiesysteem kunnen leden rekening houden met hun eigen opzet van jonge hennen. 
 
Eigendom pluimveehouders
iStep is een vereniging van, voor en door pluimveehouders. Leden pluimveehouders vergelijken anoniem de eierprijzen en zijn de enigen die de informatie in kunnen zien. De iStep-leden vertegenwoordigen 25 procent van het Nederlandse legpluimveebestand waardoor de gegevens betrouwbaar zijn. „Hoe meer cijfers hoe betrouwbaarder. Het lidmaatschap van 200 euro per jaar verdient zich dubbel en dwars terug”, zegt Leo Driessen.
 
Het systeem is eenvoudig geschikt te maken voor vleeskuiken- of vermeerderingsprijzen. Geïnteresseerde pluimveehouders kunnen altijd contact opnemen voor een presentatie bij een studieclub of aan huis. 



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer