Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 jan 2019 17:35 

“Projectoproep Europese Innovatiepartnerschappen: gewapend tegen waterschaarste”


Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, lanceert een oproep voor de oprichting van operationele groepen in het kader van de Europese Innovatiepartnerschappen (EIP). In die operationele groepen kunnen landbouwers en onderzoeksinstellingen gezamenlijk innovatieve oplossingen zoeken voor concrete problemen of opportuniteiten in de landbouwbedrijfsvoering. De operationele groepen worden financieel ondersteund. Deze oproep heeft duurzaam waterbeheer als voornaamste thema.

Innovatie in de land- en tuinbouw is belangrijk om economische ontwikkelingen te realiseren en tegemoet te komen aan maatschappelijke uitdagingen. Het Vlaams Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 (PDPO III) is een instrument met een uitgebreide reeks aan maatregelen die de competitiviteit en verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouw stimuleren en ondersteunen.

Land- en tuinbouwers, adviseurs, onderzoekers, ondernemers en/of andere actoren krijgen via deze subsidie de kans om een innovatief idee te realiseren. Ze werken in een operationele groep samen aan een innovatieve en op het bedrijf toepasbare oplossing voor een concreet vraagstuk of een opportuniteit. Zo ontwikkelen zij nieuwe praktijken, technologieën, processen en producten. De opgebouwde kennis wordt nadien breed verspreid. Land- en tuinbouwers moeten deel uitmaken van de operationele groep, zodat de onderzoeksvragen meer praktijkgericht zijn. Bovendien stimuleert dit de interactie tussen land- en tuinbouwers onderling en leren de onderzoekers hoe hun resultaten in de praktijk gebruikt worden.

Operationele groepen kunnen tot en met 31 maart 2019 bij het Departement Landbouw en Visserij een projectvoorstel rond Europese Innovatiepartnerschappen (EIP) indienen. Het totale budget bedraagt 150.000 euro. Het maximumbedrag van de subsidie bedraagt 30.000 euro per project.

Er worden minstens twee projecten gesubsidieerd rond het thema ‘Gewapend tegen waterschaarste’. Het moet gaan om nieuwe oplossingen die momenteel nog niet in de landbouwpraktijk gebruikt worden. Een zo efficiënt mogelijk (her)gebruik van water en het vermijden van waterverspilling staan centraal in deze projecten. Het kan gaan over ‘slimme’ technische oplossingen, maar ook over organisatorische ingrepen zoals innovatieve samenwerkingsverbanden tussen partijen die wateraanbod en watervraag combineren. Deze oplossingen voor concrete vragen moeten ervoor zorgen dat landbouwers gewapend zijn tegen waterschaarste en/of wateroverlast. De overige gesubsidieerde projecten gaan over een thema naar keuze van de aanvrager.

De uitvoeringsperiode van de projecten bedraagt maximaal twee jaar en gaat ten vroegste in op 1 juli 2019. De projecten lopen uiterlijk tot 30 november 2021.

Tegelijk met deze oproep loopt een oproep voor VLIF-projectsteun voor innovaties in de landbouw. Met dit instrument kunnen individuele land- en tuinbouwers of groepen land- en tuinbouwers met sterke, vernieuwende ideeën steun voor innovatieve investeringen ontvangen. Indien de combinatie van de twee steunmaatregelen, dus investeringssteun en EIP-project, een meerwaarde heeft, bestaat de mogelijkheid om voor beide instrumenten een aanvraag te doen.

Meer informatie, waaronder het aanvraagformulier en de handleiding, vindt men terug op de website www.vlaanderen.be/landbouw/operationelegroepen

De projectaanvragen moeten ten laatste op 31 maart 2019 worden ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij (via operationelegroepen@lv.vlaanderen.be).



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer