Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 feb 2019 15:47 

Nieuwe Europese waterwet droogte: gezuiverd afvalwater voor irrigatie land- en tuinbouw


Het Europees Parlement heeft in Straatsburg gestemd voor nieuwe Europese wetgeving waarmee het mogelijk wordt om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie in de land- en tuinbouw.

Toenemende droogte is een uitdaging voor de gehele Europese land- en tuinbouw. Daarom is het belangrijk dat we kijken naar nieuwe bronnen, buiten grondwater en oppervlaktewater. Rioolwater kan dusdanig gezuiverd worden dat dit water weer gebruikt kan worden voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Door Europese kwaliteitscriteria op te stellen, moet overal in Europa de voedselveiligheid en volksgezondheid gegarandeerd blijven.  
 
Jan Huitema (VVD-Europarlementariër): "In Nederland stellen we zeer hoge eisen aan het water dat gebruikt wordt voor irrigatie. Door deze regelgeving gaan hogere kwaliteitseisen voor water ook gelden in andere landen binnen de EU. Dit is belangrijk voor onze volksgezondheid en onze concurrentiepositie. Groenten en fruit uit deze landen liggen immers ook bij ons in de supermarkt. Tegelijkertijd heb ik in deze wetgeving gepleit voor het behoud van ruimte voor innovatie. Europese regels moeten Nederlandse kennis en innovatie niet blokkeren door bijvoorbeeld hoge administratieve eisen te stellen aan nieuwe innovatieve projecten."

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE): “De druk op onze watervoorraden stijgt wereldwijd. Afgelopen zomer hebben we dit aan den lijve kunnen ondervinden door de lange droogteperiode die Europa teisterde, met grote watertekorten en economische verliezen als gevolg. Het rapport dat vandaag werd goedgekeurd en nu naar de triloogonderhandelingen gaat, zal ervoor zorgen dat de landbouwsector in de toekomst meer en eenvoudiger gebruik zal kunnen maken van gezuiverd stedelijk afvalwater. Tegen 2025 zou 6,6 miljard kubieke meter water kunnen hergebruikt worden, vandaag is dat slechts 1,1 miljard kubieke meter. Door Europese minimumnormen voor de kwaliteit van gezuiverd water vast te leggen, werd vandaag een belangrijke stap gezet in het kader van de circulaire economie. Naast garanties voor de kwaliteit van het water, en bijgevolg ook onze voedselveiligheid en volksgezondheid, creëren de minimumnormen op Europees niveau daarnaast een gelijk speelveld, wat erg belangrijk is om de werking van de interne markt niet in gevaar brengen.”



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer