Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 mei 2019 10:06 

Marleen Merckx ontdekt de trotse stiel van tomaten kweken


Herken je dit? Je haast je ’s avonds door de supermarkt en koopt fruit en groenten zonder écht te kijken waar ze vandaan komen. Van dichtbij of van heel wat verder? Vaak dat laatste, terwijl er in ons land zoveel kwekers zijn die het beste van zichzelf geven om lekkere producten op onze tafels te zetten. Daar mogen ze best trots op zijn – #boerentrots, als het ware! Actrice Marleen Merckx – Simonneke uit ‘Thuis’ – deed met veel enthousiasme een ‘jobswitch’ met een gepassioneerd tomatenkweker.

“Zelf heb ik geen landbouwers in mijn familie”, zegt Marleen. “Ik ben wel op de boerenbuiten geboren, maar op mijn achttiende ben ik naar de stad verhuisd om te studeren. Ik woon intussen langer in de stad dan op het platteland, maar ik hou wel van het platteland en keer er vaak naar terug. De natuur, de weidse uitzichten, de geuren die er hangen... Dat alles kan me tot rust brengen. Maar ik zou er niet meer kunnen wonen, daarvoor ben ik te veel van de stad gaan houden. Ik slaag er wel in om zelf wat groenten te kweken. De inspiratie heb ik gehaald bij Wim Lybaert, die ooit het rubriekje ‘De vierkante eter’ had in het zomerprogramma ‘1000 zonnen’. Moeilijk is dat helemaal niet: sla, kruiden of radijzen kweken op een vierkante meter – bij mij is dat nu al iets meer. En het resultaat is heel lekker.

“Mijn ecologische voetafdruk hou ik in de gaten. Daarom vind ik dat groenten best lokaal geproduceerd worden. Boontjes moeten voor mij geen duizenden kilometers afgelegd hebben om op mijn bord te geraken. Het is eigenlijk heel eenvoudig, als je de seizoenen maar volgt. Ik ben nu zo blij dat er weer volop asperges zijn. Hoef je echt tomaten te eten met Kerstmis? Neen toch? De prijs van lokaal geteelde producten schrikt me niet af. Als je seizoensgebonden koopt, zijn groenten en fruit van onze boeren niet duurder.”

“Aan de beweging  #boerentrots wilde ik met plezier meewerken. Ik was wel heel blij dat ze me gevraagd hebben om een dag mee te lopen bij een groenteteler. En zo kwam ik in tomatenkwekerij Den Berk Délice in Merksplas terecht.”

“Ik moest er vroeg voor uit de veren – het was nog donker toen we op het bedrijf aankwamen – maar dat ben ik gewoon. Vaak sta ik om vijf uur op en vertrek ik om zes uur naar de opnames van ‘Thuis’. Ik ben natuurlijk geen specialist, maar in de tomatenkwekerij kreeg ik snel de indruk dat alles er zeer correct verloopt: de manier van kweken, de hygiëne... En hoe ze ziekten aan de planten bestrijden: daarvoor gebruiken ze geen chemische stoffen, maar zetten ze beestjes in. Heel ecologisch! Ze zijn er ook altijd op zoek naar verrassende, nieuwe smaken.”

“Of ik zelf tomatenkweekster zou willen worden? Neen, niet meteen, als ik zie welke bekwaamheid en vakkennis je ervoor nodig hebt. De bedrijfsleider beoefent zijn vak met een en al passie. Hij kent er dan ook werkelijk alles van en kon op al onze vragen antwoorden. Ook de manier waarop ze in het bedrijf omgaan met hun werknemers, vond ik heel aangenaam. Laat me het zo zeggen: mocht ik willen solliciteren in de sector, zou ik het fijn vinden om in een dergelijk bedrijf te mogen werken.”

Heb jij ook niks dan lof voor onze hardwerkende Vlaamse boeren en de prachtige streekproducten die ze afleveren? Toon hoe #boerentrots je bent en onderteken het manifest op www.boerentrots.be.  Nieuwsflash
 
Biedt gezuiverd afvalwater van Aquafin-installatie uitkomst tijdens droogte? Lees meer
 
 
Vragen omtrent tegemoetkoming frietaardappeltelers in NederlandLees meer
 
 
Droog tot kurkdroog! Lees meer
 
 
Egbert Lachaert nieuwe voorzitter van Open Vld Lees meer
 
 
Het irrigatienetwerk van ArdoLees meer
 
 
Referentiewaarden metingen potentieel uitspoelbare stikstof 2019Lees meer
 
 
EU: halting biodiversity loss and building a healthy and sustainable food system Lees meer
 
 
De aanpak van winderosie in de landbouwsector Lees meer
 
 
Captatieverbod in West-Vlaanderen concreetLees meer
 
 
Pesticidengebruik in EU moet halveren tegen 2030 Lees meer
 
 
Continuïteit van de productieketen en protectionistische maatregelen in de zuivelsectorLees meer
 
 
Gevolgen van de coronacrisis voor de varkenskwekers Lees meer
 
 
Ik wil innoveren, waar kan ik terecht? Lees meer
 
 
EC stelt ‘van boer tot bord’-strategie voor Lees meer
 
 
Ruim 23 miljoen euro extra steun voor getroffen landbouwers Lees meer
 
 
Vergoedingen voor beheerovereenkomsten 2019 uitbetaald Lees meer
 
 
Corona steun aardappelsector: volume aardappelvoorraad aangeven op uiterlijk op 31 mei Lees meer
 
 
COVID-19 : het crisis-overbruggingsrecht verlengd voor juni Lees meer
 
 
5 trends voor de voeding van morgen volgens jongerenLees meer