Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mei 2019 07:43 

De comeback van de aardappelterrorist de coloradokever


In de jaren 70 waren ze de gesel van de aardappelboeren: de ­coloradokevers. Meegereisd met planten uit Mexico om hier dan hele velden leeg te vreten. Maar rond de eeuwwisseling waren ze zo goed als uitgeroeid. Tot nu. De coloradokever is terug en zal door de warme zomer van vorig jaar ook massaal opduiken in de gewone tuintjes.
Het Nieuwsblad.

De opmars van de coloradokever – een beestje dat iets groter is dan een lieveheersbeestje – is al enkele jaren gestaag bezig. “Om verschillende redenen”, zegt Kurt Cornelissen, coördinator van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt. “We hebben meer aardappelvelden dan vroeger, wat hun verspreiding makkelijker maakt. Vroeger zetten we bovendien voor de bestrijding van de bladluis sproeistoffen in die veel breder werkten. Maar daardoor doodden we ook nuttige beestjes zoals sluipwespen of lieveheersbeestjes. Nu sproeien we gerichter op aardappelen. Dat is goed, maar zo blijven die kevers ook wel buiten schot.” Voor hen is dat product immers niet dodelijk.
 
Al bestaat er ook een apart middel tegen de coloradokever. “Maar we mogen dat niet gebruiken zolang ze in een veld zitten met een ander gewas dan aardappelen. Dan moeten we wachten tot ze – na de winter – verhuisd zijn. Zo verlies je tijd.”
 
Omdat het afgelopen zomer extreem warm was, wordt gevreesd dat ze dit jaar massaal zullen opduiken. “Ze hebben vorige zomer veel eitjes kunnen leggen”, zegt Cornelissen. “En die larven hebben de milde winter overleefd. Binnenkort begint dat nieuw leven weer te kweken. Als je weet dat één vrouwtje tot 800 eitjes legt, kunnen het er dus heel veel ­worden.”
 
Het gevolg voor onze aardappelen? “Ze tasten in één week tijd een aardappelveld serieus aan door de bladeren op te vreten”, zegt Guy Depraetere van het Algemeen Boerensyndicaat. “Maar we kunnen ze in die velden wel bestrijden en aardappelplanten zijn gelukkig best sterk. Al zal er zal sowieso verlies zijn.”
 
Cornelissen vreest veeleer voor overlast bij de gewone mens. “Als je de pech hebt dat je vlak bij een veld woont waar de kever massaal eitjes legde, dan kun je in de maand juli een invasie meemaken als ze op zoek zijn naar nieuw voedsel. Vorig jaar waren er al enkele verhalen van mensen die er plots een paar duizend zagen passeren door het gras en over het terras. Deze zomer verwacht ik dat zeker opnieuw. Wat je ertegen kan doen? Doodtrappen. Want natuurlijke vijanden hebben ze niet. Merels of eksters lusten geen coloradokevers, zij zullen je niet helpen.”



  Nieuwsflash
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer