Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 jun 2019 08:04 

Het aantal Limburgse landbouwbedrijven is licht gestegen


Het aantal Limburgse landbouwbedrijven is in 2018 na tien jaar van vooral daling, licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V).

Er werden eind vorig jaar in Limburg 2.843 landbouwbedrijven geteld, een stijging met 19 bedrijven ten opzichte van 2017. Hoewel moeilijk nu al van een trendbreuk gesproken kan worden, lijkt er dus een einde te komen aan de daling die zich nu al een aantal jaren manifesteert. Ook in 2016 was er een kleine stijging van het aantal landbouwbedrijven ten opzichte van een jaar eerder, maar de voorbije tien jaar ging het aantal Limburgse bedrijven dat in de landbouw actief is, spectaculair achteruit. De voorbije tien jaar verdwenen in Limburg ruim 1.000 landbouwbedrijven. In 2008 waren er in Limburg nog 3.883 bedrijven in de landbouw acti

Waar de lichte stijging aan te danken is, is moeilijk te zeggen. “De voorbije jaren heeft de landbouw in Limburg het moeilijk gehad”, aldus Britta Mulleners van het kabinet van Landbouw en Platteland. “En heeft de sector zich mogelijk gestabiliseerd. Wellicht is de stijging ook te danken aan nichemarkten, zoals landbouwers die actief zijn in de korte keten. Ook de aspergeteelt en de wijnbouw zijn gegroeid.”

Landbouw Limburg goed voor 671 miljoen euro

De Limburgse landbouwbedrijven waren in 2017 (voor 2018 zijn er nog geen cijfers) goed voor een omzet van 671 miljoen euro, een record voor de voorbije tien jaar. In 2014 beleefde de Limburgse landbouw een absoluut dieptepunt met een omzet van 636 miljoen euro, maar de voorbije jaren schommelde de omzet tussen 645 en 670 miljoen euro. “De omzet dient bijgevolg onder minder bedrijven te worden verdeeld. Aangezien het landbouwareaal in totaal niet merkelijk is afgenomen, betekent dit dat de landbouwbedrijven in schaalgrootte zijn gegroeid”, legt Britta Mulleners uit.

Limburg is de fruitprovincie bij uitstek. Uit de cijfers van het kabinet van gedeputeerde Moors blijkt dat een derde van de Limburgse landbouwomzet in 2017 werd gerealiseerd door de tuinbouw, met de fruitteelt in Zuid-Limburg als speerpunt. Haspengouw is goed voor 60 procent van de totale Vlaamse fruitproductie.

Uit de cijfers blijkt dat de fruitteelt in Limburg constant blijft, maar dat het areaal appel daalt ten voordeel van het areaal peer. Met 2.454 hectare blijft Sint-Truiden de grootste fruitproducent, terwijl Tongeren met 4.014 hectare het grootste areaal akkerbouw heeft van de hele provincie.

Uit de cijfers die bijeengebracht worden op de website provincies.incijfers.be leren we ook dat het hoogste aantal melkkoeien te vinden is in Peer (4.626) en het hoogste aantal varkens in Bocholt. (36.708). De bedrijven met varkens en pluimvee waren goed voor 143 miljoen, bedrijven in de melkproductie waren goed voor een omzet van 138 miljoen euro.

Asperges

Limburg heeft zich de voorbije jaren ook ontpopt tot de Vlaamse aspergeprovincie bij uitstek. De voorbije tien jaar verdrievoudigde de oppervlakte voor asperges zich van 118 hectare in 2008 tot 332 hectare in 2017. Met een totaal van 517 hectare in Vlaanderen, is Limburg goed voor meer dan de helft van de Vlaamse aspergeteelt.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer