Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jun 2019 08:41 

Felle onweders


De storm die dinsdag over België trok, ging op diverse plaatsen gepaard met een stevige wind. De hoogst gemeten rukwind in de KMI-stations werd geregistreerd in Schaffen, in de provincie Vlaams-Brabant, en had een snelheid van 104 km/uur, meldt weerman David Dehenauw.

Rond 18.50 uur kwamen de onweders vanuit Frankrijk ons land binnen, in West-Vlaanderen. Om 20.15 uur verplaatste het noodweer zich richting het centrum, en later naar Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Getuigen meldden aan Het Nieuwsblad ondergelopen straten in Ieper, omvergevallen bomen en takken die wegen versperren. 
 
In Brussel raakten vijf mensen gewond toen een tent op het dak van het winkelcentrum Docks wegwaaide. Er vond een evenement plaats. 'Door de hevige wind is de tent gedeeltelijk weggewaaid', zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. 'Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, de andere aanwezigen zijn naar binnen gebracht.'
 
De onweersbuien verlaten ons land richting Nederland en Duitsland. In de nacht van woensdag op donderdag worden echter opnieuw felle onweders verwacht. Die kunnen gepaard gaan met intense neerslag en zware windstoten, waarschuwde het KMI dinsdagavond laat in een weersupdate. In het hele land geldt van woensdag 22 uur tot donderdagochtend 6 uur code geel.
 
In Nijlen in de provincie Antwerpen is dinsdagavond brand uitgebroken aan de daken van twee woningen als gevolg van een blikseminslag. Het vuur zette zich onder de dakpannen, maar de brandweer kon het toch relatief snel onder controle krijgen. Er is wel de nodige (water)schade aan de twee woningen, maar er vielen geen gewonden.
 
Een feesttent ging de lucht in en kwam op elektriciteitskabels terecht in Beringen, waardoor de buurt zonder elektriciteit kwam te zitten. 
 
'Bij mij thuis zijn twee grote eiken op ons dak beland. Aan de oprit is een grote eik omgevallen. Er is in onze straat ook heel wat stormschade aan het elektriciteitsnet', postte burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk dinsdagavond op zijn Facebookpagina.

Het stormweer veroorzaakte ook problemen op het spoor, voornamelijk in de provincie Limburg. Veelal gaat het om takken die in de bovenleiding zijn terechtgekomen of bomen die op het spoor vielen.
 
Onder andere op de lijn tussen Mol en Hasselt ligt het treinverkeer in beide richtingen stil. Ook tussen Mol en Lommel en tussen Bilzen en Tongeren is geen treinverkeer mogelijk, zegt woordvoerder Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.
 
Een trein die op lijn 36 tussen Landen en Leuven door takken in de bovenleiding geblokkeerd stond, is met 108 minuten vertraging kunnen vertrekken. Op lijn 35 tussen Schulen en Diest is één spoor vrij. Dat is eveneens het geval op lijn 21 tussen Hasselt en Genk.
   
Mogelijk is er ook woensdagochtend nog hinder voor het treinverkeer, aldus Infrabel. 'Onze mensen gaan de rest van de nacht bomen en takken verwijderen, controles doen en herstellingen uitvoeren', meldt Baeken. Hij voegt er aan toe dat drie treinen, die met schade geblokkeerd staan, weggetrokken zullen moeten worden. Gewonden zijn er niet gevallen.
 
In Frankrijk zijn voetballende jongeren in de omgeving van Arras geraakt door de bliksem. Eén van de drie slachtoffers, allemaal tussen de 13 en 14 jaar oud, is zwaar gewond.  Nieuwsflash
 
Nederland stelt droogte 2019 regionaal gelijk aan 2018Lees meer
 
 
Fokkerij van voor de landbouw nuttige huisdieren Lees meer
 
 
Beursverslag Asia Fruit Logistica Hong Kong: 4-6 september 2019 Lees meer
 
 
Droogte zomer 2019 Lees meer
 
 
5 Franse steden verbieden gebruik van pesticiden Lees meer
 
 
Aviko bouwt nieuwe frietfabriek in Poperinge: 175.000 ton frietenLees meer
 
 
"Inagro te velde!" lokt meer dan 200 land- en tuinbouwers naar Dadizele Lees meer
 
 
Fyto: nieuwe berekeningswijze jaarlijkse bijdrage en overzicht retributiepuntenLees meer
 
 
Fransen dienen massaal schadeclaims in bij de weersverzekering: droogte en noodweerLees meer
 
 
Droog droger droogstLees meer
 
 
Weerbulletin en gewasopbrengstgevolgen droogte zomer 2019Lees meer
 
 
Afrijping maÔs vordert snelLees meer
 
 
Nieuwe raadsleden in de SALV Lees meer
 
 
Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank Lees meer
 
 
30/09/2019 uiterste datum voor overdrachten mestverwerkingscertificaten Lees meer
 
 
Bedrijven en woningen: sterk verweven in Vlaanderen Lees meer
 
 
Raming aardappeloogst NEPG: laagste schatting voor BelgiŽ (droogte)Lees meer
 
 
Oproep demonstratieprojecten 2019 rond duurzame landbouw Lees meer
 
 
Projectoproep "Proeftuinen ontharding": geselecteerde projecten 2019 Lees meer
 
 
EU wereldleider in agrovoedingshandel Lees meer
 
 
PotatoEurope 2019: een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsectorLees meer