Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jun 2019 11:24 

Nog droog


Stortbuien, modderstromen, en dat in de maand juni. Er valt regen in overvloed de laatste dagen, maar toch staat het grondwaterpeil nog altijd laag. Zijn we opnieuw op weg naar een zomer met droogtemaatregelen?

In bepaalde plaatsen in Limburg en Vlaams-Brabant stonden begin deze week de straten blank, omdat zware onweders alles onder water hadden gezet. Sindsdien houdt de neerslag aan en ook voor de volgende dagen wordt regen voorspeld. Terwijl de lente volgende week in de zomer moet overgaan. 
 
Toch staat het grondwater op heel wat plaatsen nog steeds laag, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Dat is nog het gevolg van de droge zomer vorig jaar en het droge najaar. De winter was dan weer normaal qua neerslag, maar we hadden eigenlijk extra neerslag nodig.” 
 
Cijfers voor deze maand geven aan dat het grondwater in vergelijking met mei nog lager staat, ook al heeft het begin deze maand hard geregend. “Dagen waarop het aanhoudend regent zijn eigenlijk veel beter”, zegt Smet. “Bij harde stortregens, zoals vorige week, stroomt het water gewoon weg.” 
 
Maar reden tot paniek is er volgens haar niet. Of het dit jaar weer een droge zomer wordt, is moeilijk te zeggen. Of er dan ook droogtescenario’s komen – geen auto’s wassen, geen zwembaden vullen, ... – is nog koffiedik kijken. 
 
Bij De Watergroep, een nutsbedrijf dat het leidingwater in 177 gemeenten levert, klinkt het dat er niets aan de hand is. Eerder maakte het bedrijf ook al bekend er beter voor te staan dan vorig jaar, omdat de spaarbekkens nu beter gevuld zijn. In 2018 waren er werken aan het grootste bekken in het Oost-Vlaamse Kluizen. “We verwachten niet dat er problemen zullen opduiken met de productie”, zegt woordvoerder Kathleen De Schepper. “Met dit weer ligt het verbruik ook lager. De regenwaterputten zullen door de regen ook weer opgevuld zijn.” 
 
Landbouwers hebben her en der wat schade opgelopen door het weer van de voorbije dagen, maar die blijft wel beperkt. In de fruitsector is er volgens Vanessa Saenen, een beetje schade door hagel. “Maar de zachte, malse regen die we nu zien is perfect voor de gewassen”, zegt ze. “We hopen dat het de komende weken zal blijven regenen, zodat er zich geen droogtescenario’s voordoen. Bedrijven hebben zich de voorbije jaren ook klimaatrobuuster gemaakt en hebben bijvoorbeeld meer gewassen die beter tegen droogte kunnen.” 
 
Iedereen moet zich wel volgens Smet wel beginnen realiseren dat water een kostbaar goed is in onze contreien. “Sowieso is het altijd een goed idee om zuinig met water om te gaan”, zegt ze. “Vlaanderen is een kleine regio met veel verharde oppervlakte. De regen kan daardoor niet goed in de grond dringen. Het klinkt dan ook wat gek, omdat mensen de indruk hebben dat het hier zo vaak regent, maar eigenlijk hebben wij een lage waterbeschikbaarheid.”  

genormaliseerde index van de gecumuleerde neerslag van de afgelopen 90 dagen (SPI-3)

   Nieuwsflash
 
Nederland stelt droogte 2019 regionaal gelijk aan 2018Lees meer
 
 
Fokkerij van voor de landbouw nuttige huisdieren Lees meer
 
 
Beursverslag Asia Fruit Logistica Hong Kong: 4-6 september 2019 Lees meer
 
 
Droogte zomer 2019 Lees meer
 
 
5 Franse steden verbieden gebruik van pesticiden Lees meer
 
 
Aviko bouwt nieuwe frietfabriek in Poperinge: 175.000 ton frietenLees meer
 
 
"Inagro te velde!" lokt meer dan 200 land- en tuinbouwers naar Dadizele Lees meer
 
 
Fyto: nieuwe berekeningswijze jaarlijkse bijdrage en overzicht retributiepuntenLees meer
 
 
Fransen dienen massaal schadeclaims in bij de weersverzekering: droogte en noodweerLees meer
 
 
Droog droger droogstLees meer
 
 
Weerbulletin en gewasopbrengstgevolgen droogte zomer 2019Lees meer
 
 
Afrijping maÔs vordert snelLees meer
 
 
Nieuwe raadsleden in de SALV Lees meer
 
 
Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank Lees meer
 
 
30/09/2019 uiterste datum voor overdrachten mestverwerkingscertificaten Lees meer
 
 
Bedrijven en woningen: sterk verweven in Vlaanderen Lees meer
 
 
Raming aardappeloogst NEPG: laagste schatting voor BelgiŽ (droogte)Lees meer
 
 
Oproep demonstratieprojecten 2019 rond duurzame landbouw Lees meer
 
 
Projectoproep "Proeftuinen ontharding": geselecteerde projecten 2019 Lees meer
 
 
EU wereldleider in agrovoedingshandel Lees meer
 
 
PotatoEurope 2019: een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsectorLees meer