Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jun 2019 11:24 

Nog droog


Stortbuien, modderstromen, en dat in de maand juni. Er valt regen in overvloed de laatste dagen, maar toch staat het grondwaterpeil nog altijd laag. Zijn we opnieuw op weg naar een zomer met droogtemaatregelen?

In bepaalde plaatsen in Limburg en Vlaams-Brabant stonden begin deze week de straten blank, omdat zware onweders alles onder water hadden gezet. Sindsdien houdt de neerslag aan en ook voor de volgende dagen wordt regen voorspeld. Terwijl de lente volgende week in de zomer moet overgaan. 
 
Toch staat het grondwater op heel wat plaatsen nog steeds laag, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Dat is nog het gevolg van de droge zomer vorig jaar en het droge najaar. De winter was dan weer normaal qua neerslag, maar we hadden eigenlijk extra neerslag nodig.” 
 
Cijfers voor deze maand geven aan dat het grondwater in vergelijking met mei nog lager staat, ook al heeft het begin deze maand hard geregend. “Dagen waarop het aanhoudend regent zijn eigenlijk veel beter”, zegt Smet. “Bij harde stortregens, zoals vorige week, stroomt het water gewoon weg.” 
 
Maar reden tot paniek is er volgens haar niet. Of het dit jaar weer een droge zomer wordt, is moeilijk te zeggen. Of er dan ook droogtescenario’s komen – geen auto’s wassen, geen zwembaden vullen, ... – is nog koffiedik kijken. 
 
Bij De Watergroep, een nutsbedrijf dat het leidingwater in 177 gemeenten levert, klinkt het dat er niets aan de hand is. Eerder maakte het bedrijf ook al bekend er beter voor te staan dan vorig jaar, omdat de spaarbekkens nu beter gevuld zijn. In 2018 waren er werken aan het grootste bekken in het Oost-Vlaamse Kluizen. “We verwachten niet dat er problemen zullen opduiken met de productie”, zegt woordvoerder Kathleen De Schepper. “Met dit weer ligt het verbruik ook lager. De regenwaterputten zullen door de regen ook weer opgevuld zijn.” 
 
Landbouwers hebben her en der wat schade opgelopen door het weer van de voorbije dagen, maar die blijft wel beperkt. In de fruitsector is er volgens Vanessa Saenen, een beetje schade door hagel. “Maar de zachte, malse regen die we nu zien is perfect voor de gewassen”, zegt ze. “We hopen dat het de komende weken zal blijven regenen, zodat er zich geen droogtescenario’s voordoen. Bedrijven hebben zich de voorbije jaren ook klimaatrobuuster gemaakt en hebben bijvoorbeeld meer gewassen die beter tegen droogte kunnen.” 
 
Iedereen moet zich wel volgens Smet wel beginnen realiseren dat water een kostbaar goed is in onze contreien. “Sowieso is het altijd een goed idee om zuinig met water om te gaan”, zegt ze. “Vlaanderen is een kleine regio met veel verharde oppervlakte. De regen kan daardoor niet goed in de grond dringen. Het klinkt dan ook wat gek, omdat mensen de indruk hebben dat het hier zo vaak regent, maar eigenlijk hebben wij een lage waterbeschikbaarheid.”  

genormaliseerde index van de gecumuleerde neerslag van de afgelopen 90 dagen (SPI-3)

   Nieuwsflash
 
Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 Lees meer
 
 
Bescherm dieren tegen de hitteLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP)Lees meer
 
 
Kwaliteitsverschillen in levensmiddelenLees meer
 
 
Onderzoek tot erkenning als ramp voor overvloedige regenval juni 2019Lees meer
 
 
PV voor milieuschending steeds vaker bestuurlijk beboet Lees meer
 
 
Overheidsvoorraden mageremelkpoeder nu weggewerkt Lees meer
 
 
De bodemkwaliteit in één oogopslag dankzij BodemIDee Lees meer