Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jun 2019 22:55 

“Kunstmest” gaat “bio” en ledenbestand BELFertil groeit verder


De leden van de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de minerale meststoffenindustrie BELFertil beslisten op hun Algemene Vergadering in Lillo, om vanaf nu ook de belangen van de sector van de biostimulanten in België te behartigen.

Daarnaast werd het lidmaatschap van Haifa unaniem goedgekeurd. Na vele jaren van debat met de diverse bedrijven en organisaties actief op vlak van plantenvoeding en bemesting, werd de lang verwachtte Europese “Fertilising Products Regulation” afgerond. Deze regelgeving bepaalt het op de markt brengen van producten en biedt kansen en uitdagingen, niet in het minst voor de types van producten die voorheen nog op lidstaatniveau geregeld waren, zoals biostimulanten.

Dit zijn stoffen of micro-organismen die planten enerzijds helpen om in de wortelzone natuurlijke processen te stimuleren die de nutriëntenopname efficiënter maken of anderzijds die planten weerbaarder maken tegen droogte of waterstress. Vaak bevorderen ze ook de gewaskwaliteit zoals het gehalte aan essentiële micronutriënten. Een goed beheer van de bodem en een correcte bemesting blijven de basis, biostimulanten zijn een extra optie voor de landbouwer.

Tijdens de Algemene Vergadering op de productiesite van Lanxess in Lillo werd besloten dat BELFertil nu ook de sector van de biostimulanten zal vertegenwoordigen. Jean-Paul Beens, voorzitter van BELFertil, verduidelijkt: “Vanwege hun voedingstimulerende eigenschappen sluiten biostimulanten goed aan bij het streven van de minerale meststoffenfabrikanten om hun klanten te helpen bij het verduurzamen van hun teeltsystemen en onze voedselproductie. De verbetering van de nutriëntenefficiëntie en het klimaatbestendiger maken van de teelten zijn daarbij belangrijk. Het opnemen van biostimulanten in de activiteiten van BELFertil ligt dus volledig in het verlengde van de expertise van de sector op vlak van planten, bodem en gebalanceerde voeding met onder andere minerale meststoffen. Dit blijkt ook uit het feit dat vele leden van BELFertil nu al dergelijke producten ontwikkelen of op de markt hebben. BELFertil is tevreden dat er nu voor alle nutriënten één Europees regelgevend kader komt dat kwaliteitsproducten ondersteunt en de landbouwer meer garanties biedt.”

Ook in verband met het ledenbestand van BELFertil is er nieuws: Met de komst van een nieuw lid, Haifa, een multinationale onderneming en wereldwijde toonaangevende leverancier van kaliumnitraat, hoogwaardige wateroplosbare meststoffen en gecoate meststoffen, vertegenwoordigt BELFertil nu 12 spelers van wereldklasse met productiefaciliteiten in België en/of de buurlanden. De leden van BELFertil zijn actief op zowat alle domeinen van minerale plantennutriënten voor akkerbouw en tuinbouw en aanverwante producten, waaronder dus ook biostimulanten.

Na de vergadering volgde een bezoek aan de productiefaciliteiten van Lanxess met speciale aandacht voor de productie van ammoniumsulfaat. Een mooi voorbeeld van circulaire economie: nutriënten die beschikbaar komen als nevenstroom uit een ander industrieel proces worden gerecupereerd voor de landbouw. Deze meststof is de laatste jaren erg belangrijk voor landbouwers geworden omdat diverse teelten zwavel nodig hebben voor optimale en gebalanceerde groei (en die vóór de ontzwaveling van diverse emissiebronnen gewoon uit de lucht kwam vallen!).



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer