Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jul 2019 11:50 

Glyfosaat veel minder invloed op voedingsstoffen in gewassen dan jarenlang gedacht


Glyfosaat heeft veel minder invloed op voedingsstoffen in gewassen dan jarenlang is gedacht. Een kleinschalige studentenproef is de vermoedelijke oorzaak van misvattingen over dit onkruidbestrijdingsmiddel. Dat blijkt uit een reconstructie van twee decennia onderzoek naar effecten van glyfosaat op voedingsstoffen in gewassen, uitgevoerd door het populair-wetenschappelijke magazine Plant nutrition courier.

Glyfosaat bindt zich aan calcium en magnesium, mangaan en zink. Ook andere voedingsstoffen zoals koper en ijzer kunnen door dit onkruidbestrijdingsmiddel worden gebonden. Onderzoekers verschillen van mening over de omstandigheden waaronder dit verschijnsel zich voordoet: alleen in de tank met spuitvloeistof, of ook in planten. De controverse is te herleiden tot een kleinschalige studentenproef, zo blijkt uit een reconstructie van twee decennia onderzoek naar effecten van glyfosaat op de voedingstoestand van gewassen. De proef is omstreeks het jaar 2000 uitgevoerd door een student van de Amerikaanse Purdue Universiteit. De voorgeschiedenis en nasleep van deze proef zijn in kaart gebracht door het populair-wetenschappelijke magazine Plant nutrition courier.

Gele soja

Aanleiding voor de studentenproef is de destijds onverklaarbare geelkleuring van glyfosaat-resistente soja, kort na bespuiting met dit herbicide. De symptomen doen denken aan een tekort aan mangaan. Voor sojatelers op kalkrijke grond is mangaangebrek een bekend verschijnsel, dat met bemesting is te voorkomen of te genezen. De studentenproef is uitgevoerd met twee rassen: een glyfosaat-resistente variëteit en een ras dat gevoelig was voor dit onkruidmiddel. De glyfosaat-resistente variëteit kan de benodigde voedingsstoffen niet goed uit de grond opnemen, zo luidt de stevig neergezette conclusie. Een uitgebreidere vervolgproef levert tegenstrijdige resultaten op, maar de conclusie blijft gehandhaafd en wordt zelfs uitgebreid met de stelling dat ook glyfosaat zelf de opname van voedingsstoffen hindert. De uitslagen van deze proeven worden breed uitgedragen in lezingen en alarmerende artikelen. Andere onderzoekers tonen echter later aan dat een afbraakproduct van glyfosaat de tijdelijke geelkleuring in soja heeft veroorzaakt.

Er volgen rapporten van andere onderzoekers die eveneens lagere gehalten aan voedingsstoffen in glyfosaat-resistente gewassen meten. Critici wijzen op de onjuiste of te beperkte opzet van een aantal van deze proeven en de aanvechtbare conclusies die aan deze en andere onderzoeken worden verbonden. De laatste jaren zijn er ook nieuwe onderzoeksresultaten gerapporteerd die het tegendeel lijken te bewijzen. In deze proeven laat glyfosaat de voedingsstoffen in glyfosaat-resistente gewassen juist ongemoeid.

Voortsudderen

Ondanks steeds betere onderzoekstechnieken is de veronderstelde binding tussen glyfosaat en voedingsstoffen nooit in planten aangetoond, zo blijkt uit de analyse van de Plant nutrition courier. Toch blijft de discussie voortsudderen en zijn er Amerikaanse akkerbouwers die hun gewassen onnodig extra voedingsstoffen geven. En nog recent hebben Duitse onderzoekers vraagtekens geplaatst bij de risico-analyses van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dit agentschap van de Europese Unie is in hun ogen te luchtig omgegaan met studies waarin de binding van voedingsstoffen zou zijn aangetoond.



  Nieuwsflash
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer
 
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer