Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jul 2019 12:01 

Nieuwe hittegolf op komst: ramp voor de landbouw


Het KMI verwacht volgende week de tweede hittegolf van deze zomer. Woensdag, donderdag en vrijdag zou het kwik richting de 35 graden gaan.
Chris Snick in Het Nieuwsblad.

Na de hittegolf die België eind juni collectief deed zweten en in delen van Europa zelfs recordtemperaturen liet opmeten, kregen we drie weken van weliswaar zonnig en droog weer, maar de echte vakantietemperaturen haalde de thermometer toch niet meer.

Daar komt volgende week verandering in: na een weekend met maxima tot 25 graden, stijgt de temperatuur fors. Tegen woensdag zou het volgens het KMI zelfs 35 graden worden. Die maximumtemperatuur zou ook donderdag en vrijdag gehaald worden.

“Volgende week is er mogelijk een nieuwe hittegolf”, bevestigt ook weerman David Dehenauw. “‘Mogelijk’ omdat we over die lange periode altijd wel met een foutenmarge van drie graden zitten.” Om te kunnen spreken van een hittegolf moet het vijf dagen boven de 25 graden waarvan drie waarop het warmer wordt dan 30 graden.

Dat het warm wordt is in ieder geval zeker, aldus Dehenauw nog. “Er zitten dus meerdere dagen tussen waarbij we naar of over de dertig graden gaan. Sowieso staan we voor een warme periode. Dit weekend gaan de temperaturen naar 23 à 25 graden, maar maandag spreken we al over 29 dagen. Daarna blijft het minstens drie dagen warm. Met dank aan een hogedrukgebied dat wind uit het zuiden naar onze contreien brengt. En omdat het nu warm is in Frankrijk en Spanje, wordt het dat hier dus ook.”

“Goed nieuws dus voor de toeristische sector, minder goed nieuws voor de natuur”, legt de weerman nog uit. “Zaterdag kan het nog gaan onweren, we moeten echt wel hopen dat er dan overal wat regen valt. Want voor deze maand zitten we nog maar aan negen millimeter, terwijl het er 70 moeten worden om van een normale maand te spreken. Voor volgende week zie ik geen structurele regenval op de weerkaarten.”

Ramp voor de aardappelen
Volgens Sofie Scherpereel van landbouwexpertisebureau ATP Consulting liepen al verschillende gewassen groeivertraging op door de droogte. “Je ziet het goed aan de vroege aardappelen die nu geoogst worden. Er zijn er minder én ze zijn kleiner. Normaal wordt er een goede 40 ton geoogst per hectare, nu zitten we aan 25 ton. Ook de groei van uien ligt al weken zo goed als stil. En van maïsboeren krijgen we de eerste signalen dat er zichtbare schade is. De paar druppels die de afgelopen dagen en weken vielen, haalden niets uit. En intussen mogen sommige boeren ook niet meer beregenen wat het alleen maar erger zal maken.” Op verschillende plaatsen in Vlaanderen - delen van Limburg en het IJzerbekken in West-Vlaanderen - is er inderdaad al een oppompverbod van kracht. Negen landbouwers die recent toch water oppompten in het IJzerbekken, liepen er al tegen de lamp en riskeren een boete tot 1.600 euro.

FOCUS/WTV  Nieuwsflash
 
SESVanderHave (nieuwe) variŽteiten 2020Lees meer
 
 
Vergunningen windturbines - Verschuiving bevoegdheid Lees meer
 
 
Nederlands stikstofbeleid - Uitwijking Nederlandse veetelers naar Vlaanderen Lees meer
 
 
Export Conferenceperen naar China Lees meer
 
 
Steun aan producentenorganisaties Lees meer
 
 
Parlementaire vraag omtrent de invoer van landbouwproducten uit de MERCOSUR-landenLees meer
 
 
Mestbank treedt strenger op bij afwijkende mestsamenstellingen Lees meer
 
 
Belpotato: brancheorganisatie (BO) aardappelen van start in BelgiŽ Lees meer
 
 
Inagro's gewasbeschermingsapp Lees meer
 
 
Studiedagen Voedergewassen in 2020Lees meer
 
 
NEPG verwacht areaalgroei en kostenstijging in 2020 Lees meer
 
 
Suikerbietcampagne 2019/20 eindigt eind januariLees meer
 
 
Nitraatresiducampagne 2019 Lees meer
 
 
Steunmaatregelen crisis fruitsectorLees meer