Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jul 2019 16:01 

Europees INNO-VEG-project gaat uitdaging aan aardappelteelt duurzaam te intensiveren


Het Europese INNO-VEG-project neemt de uitdaging aan om de productie van vollegrondsgroenten en aardappelen duurzaam te intensiveren. Het zal onderzoeken hoe de innovatie daaromtrent verbeterd kan worden. Onderzoek is immers dé sleutel tot een duurzame intensivering van de sector.

Het project heeft als doel om de kosten van onderzoek te reduceren in de kleinere teelten, het tempo van duurzame intensivering te vergroten en bedrijven de kans te bieden innovaties vlotter te introduceren. Binnen akkerbouwgewassen laten opbrengstbepalingen toe om gemakkelijk de impact van verschillende proefobjecten te meten in een vollegrond situatie. Voor intensieve groenteteelten is dit niet mogelijk omdat de opbrengstsensoren niet op punt staan en omdat veel meer nadruk ligt op de kwaliteit van het eindproduct.

De snelheid en opmars van innovatie verbeteren

Vanwege de kostprijs van de huidige onderzoekstechnieken en van de top down-aanpak loopt de vernieuwingsoperatie ernstige vertraging op. Daarom de noodzaak van dit project dat als doel heeft de snelheid en de opmars van de innovatie in de sector te verbeteren. Er wordt een nieuwe onderzoeksbenadering ontwikkeld die -in combinatie met de technologische opvolging van aardappelpercelen- vertaald wordt naar de vollegrondsgroenten.

Algemene doelstellingen van het project

De verwachte resultaten laten zich als volgt samenvatten: de kosten van onderzoek reduceren in de kleinere teelten; het tempo van duurzame intensifiëring vergroten en bedrijven de kans bieden innovaties gemakkelijker te introduceren door landbouwers midden in het onderzoeksproces te plaatsen. Vandaar dat het project naar de landbouwers een oproep doet om nieuwe benaderingen, rassen, materiaal of producten op hun bedrijven te (laten) testen. Dit netwerk zal op bedrijfsniveau innovatie faciliteren alsook een verbetering realiseren van de kennis en winstgevendheid op individuele bedrijven.

Concrete uitkomsten

Het project streeft naar de integratie van hoge resolutie ruimtelijke gewasgegevens in onderzoeken voor de inschatting van zowel opbrengst als kwaliteitseigenschappen van verschillende teelten. Verder staat er op de agenda een hogere implementatie van innovaties binnen de landbouwsector alsook een grensoverschrijdend innovatienetwerk rond precisielandbouw en precisielandbouwtechnieken.

Het belang van een grensoverschrijdende aanpak

Een aanpak over de grenzen heen is om velerlei redenen nodig. Er is de overkoepelende uitdaging van duurzame intensifiëring van de gewasproductie als een grensoverschrijdende uitdaging en als een topprioriteit in deze regio. De gewassen, groeiomstandigheden en teelttechnieken zijn vergelijkbaar, alsook de uitdagingen en onderzoeksprioriteiten voor individuele gewassen. Daarnaast zijn veel bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van nieuwe producten of oplossingen voor gebruik in gewasproductiesystemen, internationaal actief en een grensoverschrijdende aanpak vermindert het risico van fragmentatie van onderzoek binnen specifieke regio's.

Een grensoverschrijdende aanpak

De belangrijkste voordelen van een grensoverschrijdende aanpak is ten eerste een gecombineerde expertise van de projectpartners; elke regio en partner draagt specifieke expertises bij voor de productie van gewassen, teledetectie en / of analyse van ruimtelijke gegevens en ten tweede de schaalbaarheid - waardoor telers kunnen profiteren van onderzoek en expertise uit de ruimere regio.

Projectleider van het INNO-VEG project is RSK ADAS Ltd. ADAS is het grootste onafhankelijke adviesbureau voor landbouw en milieu in het Verenigd Koninkrijk.

Partners zijn INAGRO (onderzoek & advies in land- en tuinbouw), Delphy BV (onafhankelijk in advies, trainingen en onderzoek in de plantaardige landbouw in Nederland en wereldwijd) en ARVALIS-Institut du végétal (toegepaste onderzoeksorganisatie, produceert technico-economische en agronomische referenties die direct toepasbaar zijn in productiesystemen).



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer