Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jul 2019 18:52 

Extreme hitte voorbij, problemen voor de landbouwers echter verre van


De extreme hitte van vorige week is gelukkig voorbij en in het voorbije weekend viel er eindelijk op veel plaatsen gezapige regen die goed in de grond kan dringen. Maar hiermee zijn de ontstane problemen voor onze Vlaamse land- en tuinbouwers niet van de tafel geveegd. Dagelijks krijgen wij signalen van boeren die schade hebben door de hitte en droogte. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) klopte daarom aan bij Vlaams minister Koen Van den Heuvel met de zeer dringende vraag om snel maatregelen te nemen.

De extreem hoge temperaturen ( tot > 40 °C) van vorige week en de langdurige droogte tot aan het voorbije weekend zorgden en zorgen voor problemen op de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven. Met steeds minder water beschikbaar of geschikt voor irrigatie was de toestand op het terrein regionaal reeds dramatisch. Daar kwam dan op 24 en 25 juli nog eens de extreem hoge temperatuur bovenop waardoor verschillende teelten volledig opdroogden of  onherstelbare schade leden. Aardappelen, mais, groenten, gras stopten met groeien en gingen versneld over tot afrijping of ontwikkelen zich niet meer verder. Fruit (appel en peer) leed zeer grote schade door zonnebrand op 25 juli. Verschillende getuigenissen van telers, gestaafd met foto’s, maar ook eigen vaststellingen bevestigen dit alleen maar.

Door de extreme weersomstandigheden leden ook veehouders uitzonderlijke verliezen door  sterfte van volwassen rundvee, zelfs dieren die op stal gehouden werden, weg van de  verzengende zon. Het lukt veehouders niet om voldoende ruwvoeder te oogsten, akkerbouwers   zien hun gewassen eveneens opdrogen. Deze toestand zorgt er voor dat veehouders nu reeds  hun ruwvoeder, dat voorzien was voor de komende winter, moeten aanspreken om hun dieren  voldoende voeder te verschaffen. Eind juli wordt reeds gekeken om de eerste mais in te kuilen,  maanden te vroeg …

Er is dus zeer dringend nood aan initiatieven ter ondersteuning van de sector. Vandaar dat het  ABS onderstaande landbouwtechnische en economische maatregelen voorstelde aan Vlaams minister Koen Van den Heuvel:

- Verplichtingen in verband met biodiversiteit en de aanleg van ecologisch naandachtsgebied in het kader van het Europees landbouwbeleid versoepelen en toestaan dat een voedergewas (grassen bijvoorbeeld) ingezaaid wordt om de voorraad ruwvoeder n te kunnen aanvullen.

- Nateelten en vanggewassen die ingezaaid worden na de oogst van de hoofdteelt laten  gebruiken als voedergewas om de schade op grasland en maispercelen enigszins te  compenseren.

- Toestaan van het hernieuwen van de grasmat. Op lichte gronden kan dit wettelijk enkel  in het voorjaar, maar door de extreme droogte is de graszode totaal verloren en moet die   nu kunnen heraangelegd worden. Zo kan een extra snede ruwvoeder geoogst worden in  het najaar, worden de aanwezige en niet-benutte nutriënten opgenomen en kan volgend  voorjaar goed gestart worden.

- Een versnelde en verhoogde uitbetaling van de Europese middelen uit het  Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. We vragen om deze zo spoedig mogelijk uit te  betalen.

- De heffing op het gebruik van grondwater herzien voor land- en tuinbouw, gezien de zeer  uitzonderlijke toestand op het terrein. Uitzonderlijke omstandigheden nopen tot  uitzonderlijke maatregelen, ook op heffingsvlak. Boeren die er alles aan doen om schade  vermijden betalen anders 2 maal de rekening voor de droogte: enerzijds door extra het  irrigatiewerk om teeltschade te vermijden door irrigatie en anderzijds door extra heffingen  te betalen voor het gebruik van het broodnodige water.

- De erkenning van de voorbije hitte- en droogteperiode als landbouwramp, minstens  regionaal en sectoraal te onderzoeken, ten gevolge van droogte en extreme hitte is het  minste wat moet gebeuren, voor zover deze situatie niet stilaan als algemene ramp moet  beschouwd worden. Deze droogte treft niet alleen de landbouwsector, maar heeft ook  een serieuze impact op de bevoorrading van de verwerkende zuivel-, aardappel- en  groenteverwerkende industrie in Vlaanderen.

Wij vernamen dat er vanuit de Europese Commissie reeds signalen gegeven werden dat  maatregelen genomen kunnen worden zoals door ons voorgesteld. Wij dringen dan ook aan dat  minister Van den Heuvel dit snel opneemt.



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer