Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 aug 2019 17:45 

Burenprotest tegen mogelijke komst van 3 windturbines in Pittem


De geplande aanvraag om drie windturbines van meer dan 150 meter hoog in te planten langs de Ringlaan in Pittem, baart de buurt kopzorgen. Een actiecomité wil de realisatie verhinderen. "Onze gezondheid komt op de eerste plaats", klinkt het.

Begin juli viel bij heel wat Pittemnaren een brief in de bus met het nieuws dat EDF Luminus, de tweede grootste elektriciteitsproducent van ons land, drie windturbines langs de Ringlaan (N37) in Pittem wil bouwen. "Eén exemplaar op Pittem Berg en de twee andere links en rechts van de Meulebekestraat, ter hoogte van de Ringlaan zelf", verduidelijken Lobke Ugille en Veerle Mattan van het actiecomité Leefbaar Pittem: vandaag en morgen. "Die zouden elk zo'n 150 meter hoog zijn met drie wieken die een diameter van 100 meter bereiken. Heel wat inwoners reageerden geschokt op het nieuws en veel mensen konden de infovergadering onmogelijk bijwonen. Pal in de vakantieperiode en veel te kort na de bekendmaking van het nieuws. We werden koud gepakt."
 
De plannen baren het actiecomité grote zorgen. "Dergelijke windturbines veroorzaken een pak geluidsoverlast. De draaiende wieken zorgen voor een laag frequent tot ultrasoon geluid. Die werken ongemerkt in op ons lichaam en kunnen slapeloosheid, overspannenheid en zelfs epileptische aanvallen veroorzaken. De slagschaduw kan dan weer tot op anderhalve kilometer afstand voor hinder zorgen."
 
Dat er in Vlaanderen sinds 2014 geen specifieke afstandsregels voor het inplanten van windturbines gelden, is volgens Leefbaar Pittem: vandaag en morgen onbegrijpelijk. "In Denemarken is dat minstens 600 meter van woningen en in Polen en Finland zelfs 1.500 meter. Hier zijn er geen duidelijke bepalingen. Ook het geluid dat een windturbine mag produceren, is anders dan de normen die in Vlaanderen opgemeten moeten worden. De laag frequente geluiden tot 50 hertz moeten niet gemeten worden, maar het zijn net die signalen die op het menselijk lichaam inwerken."
 
Voor het actiecomité is het duidelijk: de plannen mogen niet uitgevoerd worden. "Het is totaal onaanvaardbaar dat er zo dicht bij een bewoonde buurt windturbines zouden gebouwd worden. Sommige woningen zouden zich zelfs op minder dan 250 meter van de windmolens bevinden. En niet alleen landelijk gelegen Pittem zal er last van ondervinden, ook het centrum van de gemeente zal geteisterd worden door de aanhoudende laag frequente geluiden, de zoevende wieken en de slagschaduw. Ongestoord slapen lijkt voorgoed voorbij..."
 
Veerle Mattan en Lobke Ugille benadrukken dat het actiecomité pro hernieuwbare energie is. "Maar die moet op aanvaardbare plaatsen en ver genoeg van woningen ingeplant worden. We stellen ons de vraag of de huidige manier van werken, kriskras door Vlaanderen en grenzend aan woonzones, de juiste strategie is. Bovendien zullen de windmolens slechts tien procent van onze energiebehoefte dekken. Is dat dan een duurzame oplossing? Iedereen houdt van groene energie, maar een goeie gezondheid en een duurzame leefomgeving voor ons en onze kinderen staat voorop. Dáár liggen wij wakker van."
 
Het openbaar onderzoek wordt halfweg augustus op het gemeentehuis verwacht. "Meerderheidspartij CD&V is onze medestander in dit verhaal. Ook zij zijn tegen de huidige plannen gekant. Binnenkort willen we alle Pittemnaren een folder bezorgen met onze duidelijk geargumenteerde standpunten en we zullen eind augustus of begin september zelf een infovergadering organiseren. Daar laten we mensen aan het woord die op vandaag in de buurt van een windturbine wonen en we willen ook een ingenieur met kennis van zaken de plannen uit de doeken laten doen. We zien het als onze plicht om de Pittemnaar duidelijk te informeren."  Nieuwsflash
 
Nitraatresiducampagne 2019 Lees meer
 
 
Studiedag PCA OudenaardeLees meer
 
 
Intrekking RIPELOCK VP, RIPELOCK TABS, FASTAC en CYMCOLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD’s) - Europese doelstellingen Lees meer
 
 
Steunmaatregelen crisis fruitsectorLees meer
 
 
Jachtexamen 2020 Lees meer
 
 
Al 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp 2018 Lees meer
 
 
Analyse van het klimaatbeleid door onderzoekers van de KU LeuvenLees meer
 
 
Grootschalige irrigatie kan extreme hitte door klimaatopwarming lokaal temperen Lees meer
 
 
Toegang tot de samenstelling van formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen Lees meer
 
 
Het 2019 voor Coöperatie HoogstratenLees meer
 
 
SESVanderHave (nieuwe) variëteiten 2020Lees meer
 
 
Diepvriesfriet - Handelsbelemmeringen Lees meer
 
 
Beheer natuurgebieden - Bestrijding akkerdistel Lees meer
 
 
Resultaten Eurobarometer en vertrouwen in en de steun voor de EULees meer
 
 
Vraag om uitleg over dierenwelzijn in kalkoenkwekerijen Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in land- en tuinbouw - Investeringssteun Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in agrovoedingssector - Investeringssteun Lees meer
 
 
Landbouwrampen: behandeling schadedossiersLees meer
 
 
Belgapom : standpunt werkwijze aardappelbewaring oogst 2020 Lees meer
 
 
Actiegrenzen voor chemische contaminantenLees meer
 
 
Landbouwramp droogte 2018: 100 miljoen euro uitbetaald voor 60% van de dossiersLees meer
 
 
Maatregelen mbt bruinrot Antwerpen en LimburgLees meer
 
 
4 miljoen euro om waterschaarste bij langdurige droogte aan te pakkenLees meer
 
 
Meeste grondwaterstanden blijven laag Lees meer
 
 
NAV terug- en vooruitblikLees meer
 
 
Aanpassing van het gebruik van prochloraz na herziening van de MRLs Lees meer
 
 
Natuurindicatoren 2019Lees meer