Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2019 21:40 

AGRIBEX wil aandacht voor de (ver)korte keten


Van 3 tot en met 8 december staat er een nieuwe editie van het tweejaarlijkse landbouwsalon AGRIBEX gepland. Daarmee blijft AGRIBEX één van de vaste waarden in de sector van landbouw, veehouderij, tuin en groene zones. Een beurs die meteen op een lange staat van dienst kan terugkijken. AGRIBEX is immers aan zijn 71e uitgave toe.

Van oudsher vindt AGRIBEX plaats in Brussels Expo en is het tegelijk het grootste indoor landbouwgebeuren van de Benelux. AGRIBEX blijft een publiekstrekker, zoveel is zeker. In 2017 lokte de beurs meer dan 100.000 bezoekers naar Brussels Expo waaronder heel wat beleidsverantwoordelijken. AGRIBEX is een organisatie van Fedagrim en als sectorfederatie wil die ook mee wegen op het beleid. Voorzitter Johan Colpaert zei in 2017 reeds dat AGRIBEX meer is dan een handelsmoment. “AGRIBEX is een platform, een ontmoetingsplek waarop je van gedachten kan wisselen, waarbij je een punt maakt en antwoorden zoekt op de uitdagingen van morgen. Met het oog op het beleid heb ik in 2017 al duidelijk gemaakt dat de landbouw en veehouderij opnieuw leefbaar moeten worden gemaakt. De primaire sector is te afhankelijk geworden van prijs en kwaliteit wordt onvoldoende gehonoreerd. Wel die uitdagingen zijn er vandaag nog steeds en dus lijkt ons dit ook een belangrijk punt dat op een volgende editie van AGRIBEX herhaald mag worden. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat we op diezelfde nagel blijven kloppen tot de gedachten in de juiste zin evolueren.” 
 
Voor Johan Colpaert is het duidelijk dat AGRIBEX die platformfunctie moet blijven vervullen. “Als organisatie kunnen wij alle beleidsdragers bereiken, zowel federaal, regionaal als lokaal, van welke strekking ook. AGRIBEX, en meer concreet Fedagrim als organisator van de beurs, breekt een lans voor de Belgische landbouw en veehouderij. Ons standpunt hierin is kort en duidelijk. Landbouwers moeten een behoorlijke vergoeding krijgen voor de producten die ze produceren. Hun producten zijn van de hoogste kwaliteit. Onze Belgische landbouw staat overal ter wereld hoog aangeschreven en dus vinden wij het ook maar logisch dat hier een behoorlijke vergoeding tegenover staat. Landbouwers en dus uiteraard ook veehouders, want landbouw is voor ons een breed begrip, kunnen enkel een degelijk inkomen verwerven als ze een correcte vergoeding voor hun producten krijgen. Op die manier kunnen ze verder investeren, hun bedrijf uitbouwen en verduurzamen in de meest brede betekenis van het woord.”
 
Aandacht voor korte keten

 
Korte keten vormt alleszins een aandachtspunt tijdens de 71e editie van AGRIBEX. Volgens coördinator Alain Vander cruys wil AGRIBEX de aandacht die het geeft aan korte keten, niet beperken tot het beleidsmatige. “AGRIBEX heeft tal van functies”, geeft Alain Vander cruys aan. “Er is uiteraard het beleidsmatige, maar dat is meer de insteek van onze federatie als organisator van AGRIBEX. AGRIBEX vervult in de eerste plaats een tentoonstellingsfunctie vervult. Onze exposanten etaleren hun nieuwste producten en technologieën. Wij doen dat eveneens rond korte keten. Hier tonen we overduidelijk wat lokale productie precies inhoudt en hoe de Belgische korte keten vorm krijgt. Als AGRIBEX lijkt het ons logisch dat we ook dit verhaal aan de bezoeker vertellen.”
 
Behoud van vaste waarden
 
Zoals AGRIBEX zelf een traditie is, knoopt de 71e editie ook weer aan met een aantal vaste waarden, misschien hier en daar onder een licht gewijzigde vorm. “Er zijn dit keer opnieuw enkele thema-eilanden”, weet coördinator Alain Vander cruys. “Uiteraard behouden we onze ‘Workshop Live’ maar breiden we wel het aantal demonstraties uit. Onze leden blijven immers sterk op zoek naar mecaniciens die aan landbouwmachines willen sleutelen. De Workshop Live heeft dus zeker nog een plaats op onze beurs. Een tweede eiland is ‘Feed the Future’. Hier spelen we in op dierenwelzijn en kijken we zelfs even over de grens bij onze noorderburen. Zij hebben in 2007 het label ‘Beter Leven’ ingevoerd en dat willen wij ook in ons land lanceren. Dus dat zal centraal staan op dit thema-eiland.” 
 
Dat er nog klassiekers zijn op AGRIBEX is een feit. “Ondanks de alarmerende berichten eind 2017 bij het afsluiten van AGRIBEX, is er opnieuw een samenwerking met Brussels Livestock Show. Ook daar zijn er geen wijzigingen. De hallen 1 en 3 zijn compleet voor hen voorbehouden en er staan zelfs heel wat nieuwigheden op stapel met onder andere een Europese prijskamp rijpaarden en een schapen-olympiade. Met andere woorden: de veeprijskampen behouden en verstevigen zelfs hun plaats op AGRIBEX. Wat ook blijft is onze professionele dag. En dat wordt opnieuw een hospitality day. Professionele bezoekers kunnen gratis parkeren, worden onthaald met koffie en krijgen een zelfs gratis middagmaal. Voorts zetten we opnieuw de nieuwigheden in de kijker met de organisatie van onze ‘Selectie van Nieuwigheden’ en de uitreiking ervan tijdens de officiële opening op 3 december.”
 
AGRIBEX, ‘a touch of pink’
 

Voor de dames heeft AGRIBEX een speciale dag voorbehouden. Op donderdag 5 december organiseert het immers een ‘Ladies Day’. “Tijdens deze dag zetten we de dames in de bloemetjes”, vertelt Gracienne Geenens, bestuurder bij Fedagrim en bezielster van de Ladies Day. “Ons uitgangspunt is zeer breed. Wij willen alle dames die direct of indirect betrokken zijn bij het landbouwgebeuren, de veehouderij of bij de sector van tuin en groene zones, een hart onder de riem steken. Er zijn heel veel vrouwen actief in onze sector en vaak wordt hun rol onderschat. Uiteraard gaat het over de landbouwersvrouwen. Maar ook over dames die actief zijn in de toeleveringssector, bijvoorbeeld dealers. Al deze vrouwen vormen een belangrijke schakel in onze sector. Ze zijn de motor achter het bedrijf, de steun voor hun echtgenoot, de administratieve kracht die meestal onopgemerkt blijft. Wel daaraan willen wij verhelpen. Vandaar die Ladies Day. Het is dus ook meteen een oproep aan alle standhouders om die bewuste donderdag een ‘vrouwelijk’ tintje te geven. Alles kan voor ons. AGRIBEX zelf zal hier ook een invulling aan geven. Maar vooral rekenen we op de exposanten. Hen willen we oproepen om op 5 december de vrouw centraal te stellen op hun stand of in een welbepaalde actie. Nogmaals, hoe dat maakt niet uit, als de vrouw in kwestie maar in de kijker staat.”
 
 
   Nieuwsflash
 
Nitraatresiducampagne 2019 Lees meer
 
 
Studiedag PCA OudenaardeLees meer
 
 
Intrekking RIPELOCK VP, RIPELOCK TABS, FASTAC en CYMCOLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD’s) - Europese doelstellingen Lees meer
 
 
Steunmaatregelen crisis fruitsectorLees meer
 
 
Jachtexamen 2020 Lees meer
 
 
Al 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp 2018 Lees meer
 
 
Analyse van het klimaatbeleid door onderzoekers van de KU LeuvenLees meer
 
 
Grootschalige irrigatie kan extreme hitte door klimaatopwarming lokaal temperen Lees meer
 
 
Toegang tot de samenstelling van formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen Lees meer
 
 
Het 2019 voor Coöperatie HoogstratenLees meer
 
 
SESVanderHave (nieuwe) variëteiten 2020Lees meer
 
 
Diepvriesfriet - Handelsbelemmeringen Lees meer
 
 
Beheer natuurgebieden - Bestrijding akkerdistel Lees meer
 
 
Resultaten Eurobarometer en vertrouwen in en de steun voor de EULees meer
 
 
Vraag om uitleg over dierenwelzijn in kalkoenkwekerijen Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in land- en tuinbouw - Investeringssteun Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in agrovoedingssector - Investeringssteun Lees meer
 
 
Landbouwrampen: behandeling schadedossiersLees meer
 
 
Belgapom : standpunt werkwijze aardappelbewaring oogst 2020 Lees meer
 
 
Actiegrenzen voor chemische contaminantenLees meer
 
 
Landbouwramp droogte 2018: 100 miljoen euro uitbetaald voor 60% van de dossiersLees meer
 
 
Maatregelen mbt bruinrot Antwerpen en LimburgLees meer
 
 
4 miljoen euro om waterschaarste bij langdurige droogte aan te pakkenLees meer
 
 
Meeste grondwaterstanden blijven laag Lees meer
 
 
NAV terug- en vooruitblikLees meer
 
 
Aanpassing van het gebruik van prochloraz na herziening van de MRLs Lees meer
 
 
Natuurindicatoren 2019Lees meer