Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 aug 2019 11:54 

Overname veehouderijen voor stikstofcompensatie


Ondernemers die bouwprojecten willen realiseren laten in toenemende mate hun oog vallen op de overname van veehouderijen. Dit om via deze weg stikstofruimte te verkrijgen die ze nodig hebben voor de ontwikkeling van een bouwproject.

Nu de Nederlandse stikstofaanpak van de baan is, zoeken ondernemers naar alternatieve routes om bouwprojecten toch te realiseren. Dat concludeert het Financiële Dagblad (FD) op basis van een rondgang langs adviseurs en experts. Volgens het FD kijken bedrijven bijvoorbeeld of ze boerderijen kunnen overnemen om zo stikstofuitstootruimte te verkrijgen die ze nodig hebben voor de uitvoering van een bouwproject en daarbij niet kunnen wachten totdat de landelijke adviescommissie met een oplossing komt. „Die bedrijven kijken nu al of er in de buurt toevallig een agrarisch bedrijf stopt,” zegt Lambert Polinder, omgevingsjurist bij Agrifirm-Exlan in het FD.
Vergunningen overnemen
 
Niels Bronsgeest, adviseur van Tauw, gaat er vanuit dat ondernemers verkennen of ze vergunningen van stoppende landbouwbedrijven rondom de grote steden kunnen overnemen. Ook LTO-Nederland zegt dat ze signalen opvangt dat op boerenbedrijven wordt geaasd. In het FD verklaart LTO bestuurder Trienke Elshof dat het niet zo is dat projectontwikkelaars het erf op komen rijden. „Maar van adviseurs horen we dat ze zich aan het oriënteren zijn.”

Sinds de Raad van State afgelopen mei een vernietigend oordeel heeft geveld over de Nederlandse stikstofaanpak, zitten veel (woning)-bouwprojecten en uitbreidingen van veehouderijen in onzekerheid. Het wegvallen van de PAS heeft grote gevolgen. Hierdoor kan de geplande verbreding van snelweg A27 door het Utrechtse Amelisweerd voorlopig niet door gaan. Ook de woningbouw loopt gevaar, want bouwmachines en de auto's van de bewoners stoten stikstof uit.
Intern salderen
 
Provincies houden voorlopig alle vergunningsaanvragen af. Daarmee verergeren de provincies de situatie stelt Agrifirm-Exlan adviseur Polinder. Hij wijst er in het FD op dat momenteel ook niet meer 'intern gesaldeerd' kan worden door agrarische bedrijven, terwijl dit zowel vóór als tijden de PAS altijd mogelijk was. LTO-bestuurder Elshof beaamt dit. Zij vindt deze pas op de plaats echter verstandig. „We moeten toe naar een gebiedsgerichte aanpak, zoals de PAS was. Als je nu stikstofhandel weer op gang laat komen, gooi je roet in het eten voor zo'n brede aanpak”, zegt ze in het FD.  Nieuwsflash
 
SESVanderHave (nieuwe) variŽteiten 2020Lees meer
 
 
Vergunningen windturbines - Verschuiving bevoegdheid Lees meer
 
 
Nederlands stikstofbeleid - Uitwijking Nederlandse veetelers naar Vlaanderen Lees meer
 
 
Export Conferenceperen naar China Lees meer
 
 
Steun aan producentenorganisaties Lees meer
 
 
Parlementaire vraag omtrent de invoer van landbouwproducten uit de MERCOSUR-landenLees meer
 
 
Mestbank treedt strenger op bij afwijkende mestsamenstellingen Lees meer
 
 
Belpotato: brancheorganisatie (BO) aardappelen van start in BelgiŽ Lees meer
 
 
Inagro's gewasbeschermingsapp Lees meer
 
 
Studiedagen Voedergewassen in 2020Lees meer
 
 
NEPG verwacht areaalgroei en kostenstijging in 2020 Lees meer
 
 
Suikerbietcampagne 2019/20 eindigt eind januariLees meer
 
 
Nitraatresiducampagne 2019 Lees meer
 
 
Steunmaatregelen crisis fruitsectorLees meer