Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 sep 2019 07:14 

Procedure erkenning landbouwramp opgestart


Op uitnodiging van Europees Parlementslid en schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) bracht Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel afgelopen vrijdag een bezoek aan het fruitteeltbedrijf van Luc Borgugnons. Samen gingen ze op verschillende percelen rond om de schade van de zonnebrand op te meten. Naar aanleiding van de start van de perenpluk werden ook de algemene uitdagingen van de sector besproken.

Europarlementslid en schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld): “Ik ben zeven jaar schepen van Landbouw en heb zelf mijn hele jeugd geplukt, maar omstandigheden als dit jaar heb ik nog nooit gezien. Daarom vond ik het zo belangrijk dat de minister de schade met eigen ogen kwam bekijken, anders kan je niet beseffen hoe groot de schade hier in de streek is. Zowel in Kortenaken (waar het bezoek plaatsvond, nvdr) als in Sint-Truiden stellen we dezelfde percentages schade vast, zo’n 60% bij de appels en 30% tot 40% bij de peren, afhankelijk van de soort. De erkenning van de zonnebrand als landbouwramp is voor mij dan ook prioritair. Vandaar dat ik erg tevreden ben dat de minister de procedure hiervoor heeft opgestart.”
 
Van den Heuvel heeft de schadecommissies in de gemeentes op pad gestuurd en advies gevraagd aan het KMI. Eind september, begin oktober verwacht men hierover een antwoord van het KMI. Het is dan aan de oude of nieuwe Vlaamse regering om uitsluitsel te geven over de erkenning als landbouwramp.

Ook de droogte, die in verschillende streken wederom hard toesloeg, in de akker- en tuinbouw is mee opgenomen in de procedure.

De landbouwramp droogte 2018 zal 180 miljoen euro kosten, waarvan 90 miljoen euro nog dit jaar zal uitbetaald worden. De eerste afrekeningen vielen in de bus bij de telers ongeveer een maand geleden, met prioriteit aan de fruitsector.
 
Vautmans besprak met Koen Van den Heuvel ook de tewerkstelling van seizoensarbeiders. “Ik ben blij dat de Minister een voorstander is van de verlenging van het aantal dagen dat een seizoensarbeider mag werken. Zelf streef ik al lang om het aantal dagen seizoensarbeid in de tuinbouw op te trekken van 65 naar 100 dagen, waarover ik vorig jaar meermaals samen zat met federaal minister Ducarme. Daarom ben ik tevreden dat het Paritair Comité en de sociale partners overeengekomen zijn om de periode seizoensarbeid voor de hardfruitsector in de toekomst te verlengen naar 100 dagen.”, vertelt Vautmans.

De minister ging tijdens een rondleiding op het bedrijf dieper in op de prioriteiten en uitdagingen waar de sector de komende maanden voor staat.

Wat de productie in Vlaanderen betreft is er een zeer lichte daling voor appels ten aanzien van vorig seizoen en een daling van een tiental procent voor peren. Dit verlies is beperkt ten aanzien van de productie in Oost-Europa (appelproductie -44% in Polen, -42% in Hongarije, -35% in Slovenië, voor peren wordt in Europa een daling van 14% ten opzichte van vorig seizoen verwacht).

Koen Van den Heuvel: “Sinds het handelsboycot van Rusland, intussen 5 jaar geleden,  is de fruitsector in crisis. Niet enkel die boycot maar ook de uitbreiding van de productie in Oost-Europa en meerdere klimatologische incidenten zoals schade door hagel en door droogte hebben een impact gehad op de rendabiliteit van onze bedrijven. Voor vele telers is het nu dan ook een cruciaal jaar. Voorlopig zijn de vooruitzichten naar opbrengsten en prijzen positief, laat ons hopen dat dit zich doorvertaalt in een beter inkomen voor onze telers.”

Samen met de sector wordt aan structurele oplossingen gewerkt zoals het inzetten op nieuwe variëteiten en extra focus op rendabiliteit. Op korte termijn zijn maatregelen genomen om de financiële lasten van de bedrijven draaglijk te houden en is extra promotie voorzien om de Vlaming warm te maken voor fruit van bij ons. Op vraag van minister Van den Heuvel is ook de afhandeling van de schadedossiers van de landbouwramp 2018 versneld. Deze week wordt de eerste betalingsopdracht overgemaakt aan de bevoegde betalingsdiensten. 

Verder werd tijdens het bezoek ingegaan op de algemene uitdagingen van de sector. Vautmans en Van den Heuvel bespraken onder meer de Ruslandboycot, de uitbetalingen van de landbouwramp van vorig jaar en de prognose van de opbrengsten en prijzen voor dit seizoen. 
 
Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V): “Sinds het handelsboycot van Rusland, intussen 5 jaar geleden, is de fruitsector in crisis. Niet enkel die boycot maar ook de uitbreiding van de productie in Oost-Europa en meerdere klimatologische incidenten zoals schade door hagel en door droogte hebben een impact gehad op de rendabiliteit van onze bedrijven. Voor vele telers is het nu dan ook een cruciaal jaar. Voorlopig zijn de vooruitzichten naar opbrengsten en prijzen positief, laat ons hopen dat dit zich doorvertaalt in een beter inkomen voor onze telers.”



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer