Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 sep 2019 08:00 

Duitsland gaat gebruik glyfosaat verbieden


Duitsland wil uiterlijk eind 2023 een verbod op glyfosaat. Het onkruidbestrijdingsmiddel wordt komende jaren al gefaseerd uitgebannen. Dat heeft de Duitse regering woensdag bekend gemaakt.

Het glyfosaatverbod per 2024 is onderdeel van een actieprogramma ter bescherming van insecten. Al in 2020 moet een strategie worden geïmplementeerd die het gebruik van glyfosaathoudende middelen aanzienlijk vermindert. Een gedeeltelijk verbod moet leiden tot een vermindering van 75%. Er wordt onder meer gesproken over een toepassingsverbod vóór de oogst en beperkende maatregelen voor het gebruik van glyfosaat vóór het zaaien en ná de oogst.

Oostenrijk was eerst
Het besluit van Duitsland volgt op dat van Oostenrijk, dat in juli als eerste Europese land een verbod legde op het gebruik van glyfosaat. Daarmee werd afgeweken van de Europese wetgeving die het middel in ieder geval nog tot 2022 binnen Europa toestaat. Ook in Nederland is het gebruik van glyfosaat aan voorwaarden verbonden.

Duitsland overweegt naast het verbod op glyfosaat ook een algeheel verbod per 2021 op het gebruik van herbiciden en insecticiden die schadelijk zijn voor insecten in ecologisch beschermde gebieden. Het gaat onder andere om FFH-gebieden (Fauna-Flora-Habitat), natuurreservaten, nationale parken en vogelreservaten.

'Insecten in agrarisch landschap beschermen'
Minister Svenja Schulze van milieu is blij dat met het aangekondigde pakket maatregelen 'insecten in het agrarisch landschap in de toekomst beter beschermd worden'. Het glyfosaatgebruik wordt gezien de Europese wetgeving op het vroegst mogelijke tijdstip verboden en zal het gebruik tot die tijd duidelijk beperken. Ook het gebruik van alle andere gewasbeschermingsmiddelen zal volgens de minister aanzienlijk worden verminderd.



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer