Het glyfosaatverbod per 2024 is onderdeel van een actieprogramma ter bescherming van insecten. Al in 2020 moet een strategie worden geïmplementeerd die het gebruik van glyfosaathoudende middelen aanzienlijk vermindert. Een gedeeltelijk verbod moet leiden tot een vermindering van 75%. Er wordt onder meer gesproken over een toepassingsverbod vóór de oogst en beperkende maatregelen voor het gebruik van glyfosaat vóór het zaaien en ná de oogst.
Oostenrijk was eerst
Het besluit van Duitsland volgt op dat van Oostenrijk, dat in juli als eerste Europese land een verbod legde op het gebruik van glyfosaat. Daarmee werd afgeweken van de Europese wetgeving die het middel in ieder geval nog tot 2022 binnen Europa toestaat. Ook in Nederland is het gebruik van glyfosaat aan voorwaarden verbonden.
Duitsland overweegt naast het verbod op glyfosaat ook een algeheel verbod per 2021 op het gebruik van herbiciden en insecticiden die schadelijk zijn voor insecten in ecologisch beschermde gebieden. Het gaat onder andere om FFH-gebieden (Fauna-Flora-Habitat), natuurreservaten, nationale parken en vogelreservaten.
'Insecten in agrarisch landschap beschermen'
Minister Svenja Schulze van milieu is blij dat met het aangekondigde pakket maatregelen 'insecten in het agrarisch landschap in de toekomst beter beschermd worden'. Het glyfosaatgebruik wordt gezien de Europese wetgeving op het vroegst mogelijke tijdstip verboden en zal het gebruik tot die tijd duidelijk beperken. Ook het gebruik van alle andere gewasbeschermingsmiddelen zal volgens de minister aanzienlijk worden verminderd.