Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 sep 2019 18:27 

Aviko bouwt nieuwe frietfabriek in Poperinge: 175.000 ton frieten


De Nederlandse aardappelverwerker Aviko gaat een nieuwe fabriek voor diepgevroren frieten en aardappelvlokken bouwen in Poperinge. Eens de productiesite op volle toeren draait, zal ze 110 nieuwe jobs opleveren, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. Naar de verwachting zal de productie in september 2021 kunnen starten.

Aviko heeft al een fabriek in de Poperingse deelgemeente Proven. Daar maken zowat 275 werknemers diepgevroren frieten en aardappelspecialiteiten. Die vestiging zal zich voortaan volledig toeleggen op de productie van aardappelspecialiteiten, terwijl de productie van diepvriesfrieten samen met 45 personeelsleden zal verhuizen naar de nieuwe fabriek. Eens die op volle kracht draait, zullen er zowat 155 personeelsleden aan de slag zijn.

Volgens de CEO van de Aviko Groep, Ton Christiaanse, kwam Poperinge als meest geschikte locatie uit de bus na zorgvuldige evaluatie van de mogelijkheden op het gebied van teelt, logistiek en de markt. De nieuwe fabriek kan tot 175.000 ton diepvriesfrieten en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar maken. De producten die er van de band rollen, zijn bedoeld voor de West-Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten. "De capaciteitsuitbreiding van Aviko is nodig om optimaal te profiteren van de snel groeiende markten en om onze ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren", zegt Christiaanse. "De wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten blijft groeien met zo'n 4 procent per jaar."

Voor de nieuwe vestiging in Poperinge heeft Aviko overigens oog voor duurzaamheid. Zo komen er onder meer zonnepanelen op het dak en worden restmaterialen en afvalwater hergebruikt. Aviko verkoopt zijn producten in 110 landen en heeft naast België ook productiesites in Nederland, Zweden, Polen, Duitsland en China. Het bedrijf behoort naar eigen zeggen tot de grootste vier aardappelverwerkers ter wereld.
Driehoek Sint-Jansstraat - Nederlandlaan - Tsjechiëlaan
 
Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) van Poperinge: "De gebouwen komen er op een terrein op de driehoek Sint-Jansstraat - Nederlandlaan - Tsjechiëlaan. Daar is nu een grasvlakte met hekken rond. De onderhandelingen met Aviko hebben enkele jaren aangesleept, en als stad zijn we dan ook uiterst tevreden dat alles nu gefinaliseerd wordt. In oktober-november wordt gestart met de grondwerken, nadat eerst nog een aantal contracten getekend zijn. Er wordt gerekend op een bouwtermijn van honderd weken, wat echt niet veel is. Binnen de gebouwen komt immers een zeer hoogtechnologisch, uiterst modern en duurzaam machinepark. De installatie daarvan zal de meeste tijd in beslag nemen. De hele fabriek zou operationeel zijn vanaf augustus 2021."
 
"Voor de verwerking van het afvalwater van de fabriek hebben we een samenwerking met de stad opgezet. Aviko zuivert constant die enorme hoeveelheden afvalwater, en lozen die in een bufferbekken, eigendom van de stad in de Sint-Jansstraat. Als stad zorgen wij voor een pompinstallatie, zodat landbouwers daar in tijden van droogte, water kunnen oppompen. Wij zullen daar dus permanent water kunnen ter beschikking stellen. Er wordt een overloopsysteem voorzien naar de Robaartbeek", aldus nog de burgemeester.
 
"Het belang van de komst van de nieuwe fabriek is voor de stad en streek nauwelijks te onderschatten. Er komen niet alleen 110 werkplaatsen bij, maar het zorgt ook voor een economische toegevoegde waarde voor ons bedrijventerrein, wat andere firma's kan aantrekken. Voor de landbouwers betekent het kortere aanrijtijden, en door de grotere vraag een grotere concurrentie voor andere aardappelbedrijven in de streek zoals Clarebout in Nieuwkerke. Dat kan zorgen voor betere prijzen voor de boeren. Stafleden en ingenieurs uit alle andere landen waar Aviko fabrieken heeft, zullen in Poperinge regelmatig op bezoek komen. Dat is dan weer goed voor de hotels, restaurants en dergelijke meer. Aviko is nu al bezig met haar naambekendheid in de stad. Zo staan ze al in de publiciteitskasten van de stad, waren ze al twee jaar een van de hoofdsponsors van Marktrock Poperinge en van het WK-dorp. En dat allemaal om in de toekomst werknemers aan te trekken. De samenwerking met Aviko is tot nu toe altijd zeer correct verlopen. En dat geeft een fantastisch gevoel, want het gaat over een gigantische investering voor Poperinge", besluit burgemeester Dejaegher.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer