Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 30 sep 2019 12:45 

Waar bemoeilijkt regen de aardappeloogst? (Nl)


Het midden en noorden van Nederland is in de laatste septemberweek op flink wat neerslag getrakteerd. Het verschil met Zuid-Nederland is groot. De lijn tussen te droog en te nat is weer groot. Start het rooiseizoen van de hoofdoogst nat?

De maand september eindigt nat, ondanks dat hij voor veel boeren als warm en droog de boeken in gaat. De neerslag die met name in de laatste week viel, is verspreid gevallen. Het zuiden en zuidoosten van Nederland blijft zeer droog.

Lokaal kletsnat
Lokaal is september goed geweest voor meer dan 160 millimeter in de meest extreme gevallen. Het meeste daarvan viel in de laatste dagen. Zo viel in de Noordoostpolder in 4 dagen tijd meer dan 100 millimeter. Het maandcijfer komt daarmee op bijna 170 millimeter. Ook in Noordoost-Groningen en Noord-Holland is het kletsnat.

Het zuidwestelijk akkerbouwgebied is er, als je wilt gaan rooien, beter vanaf gekomen. Daar is in de meeste gebieden minder regen gevallen: tussen de 15 en 20 millimeter. Toch zijn ook hier plekken waar het maandtotaal boven de 100 millimeter uitkomt.

Zuidoosten gortdroog
Hoe anders is het beeld verder naar het oosten. Met name de oostkant van Brabant is gortdroog, net als Noord-Limburg. Ook de afgelopen dagen viel daar nauwelijks neerslag, met soms maar 5 millimeter of minder. Het droge oosten heeft inmiddels ook iets meer neerslag gekregen.

België, Duitsland en Frankrijk
In België viel de voorbije dagen ook veel minder regen dan in Nederland. Een flinke bui was hier niet verkeerd voor de oogstwerkzaamheden. Zeker wat betreft aardappelen. Het bleef beperkt tot een paar millimeter. Over de hele maand gezien hebben de zuiderburen maar de helft van de neerslag gekregen in vergelijking met Nederland.

Vooral het noordwesten van Duitsland heeft de afgelopen dagen ook behoorlijk wat neerslag te verwerken gekregen. Dat komt de omstandigheden voor het rooiwerk alleen maar ten goede. Verder oostelijk is het echter droog. Het beeld in Frankrijk is vergelijkbaar. Ook hier viel mondjesmaat wat regen.

Sneeuw bemoeilijkt Canadese oogst
Hoe anders is het in Canada en de Verenigde Staten. De Midwest kampt met flink wat neerslag, wat de late oogst van maïs en soja bemoeilijkt. Die moet overigens in sommige staten nog van start gaan. In de noordelijke staten kan zomertarwe niet worden gedorst door aanhoudende neerslag. In Canada viel op plekken een behoorlijke bak met sneeuw, tussen de 10 en 80 centimeter.

De graanoogst is er verre van afgerond, waardoor het winterweer op een zeer slecht moment komt. Ook voor de aardappeloogst is dat een probleem. Aan de oostkust, op Prince Edward Island, hebben aardappeltelers te kampen met overvloedige neerslag. Die viel als gevolg van orkaan Dorian.  Nieuwsflash
 
Agribex 2019 - Landbouwparlement: landbouwers en natuurbelangengroepenLees meer
 
 
Berengeur in vleesproducten vermijdenLees meer
 
 
Boer ruimt veldLees meer
 
 
Bestrijding van voor planten/plantaardige producten schadelijke organismenLees meer
 
 
Het waait harder dan vroegerLees meer
 
 
Pormotie campagne Belgische friet in AziŽLees meer
 
 
PCA-notering onveranderdLees meer
 
 
Intrekking van de toelatingen van producten op basis van methiocarb Lees meer
 
 
Nieuw tweesterrenrestaurant in de MICHELIN Gids BelgiŽ en Luxemburg 2020 Lees meer
 
 
Pachtprijs daalt voor het eerst in jarenLees meer
 
 
Beleidsnota van vice minister-president Hilde CrevitsLees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd wil Šlle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer