Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 okt 2019 12:03 

Rapport Hoge Gezondheidsraad


In België brengt de Hoge Gezondheidsraad reeds sinds 1997 voedingsaanbevelingen uitom de bevolking te helpen een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te nemen. Deze aanbevelingen hebben betrekking op voedingsstoffen en worden eerder doorvoedingsdeskundigen en professionelen binnen de gezondheidszorg gebruikt. De vertaling ervan naar aanbevelingen voor de dagdagelijkse praktijk gebeurt in de huidige Food Based Dietary Guidelines (FBDG)aanbevelingen, wat handiger is voor de verbruiker. Allereerst werd een inventaris opgemaakt van de belangrijkste gezondheidsproblemen die in België met voeding verband houden.

Een lijst van de voedingsmiddelen die daarbij betrokken zijn  werdopgemaakt  in  een  volgorde  van  belang,  startende  met  die  voedingsmiddelen waarvan een tekort of een teveel de grootste impact hebben op onze gezondheid. De betrokken voedingsmiddelen werden in groepen ingedeeld. De gebruikelijke consumptie ervan  door  de  Belgische  bevolking  werd  samengevat  op  basis  van  resultaten  van  de voedselconsumptiepeiling die in 2014 in België werd uitgevoerd.

Rekening  houdend  met  al  het  voorgaande  werden  dan  praktische  voedingsaanbevelingen opgesteld met   betrekking   tot   de   betrokken   voedingsmiddelen   en –patronen;   deze aanbevelingen richten zich in de eerste plaats tot de gezonde volwassen bevolking.

Verder schenktdit advies aandacht aan aspecten van duurzaamheid, aan sociale aspecten van  het  verband  tussen  voedingsgewoonten,  gezondheid  en  welzijn  en  aan  hoe we  best communiceren over voeding met het doelpubliek. Dit advies eindigt met enkele kernboodschappen waar we de meeste aandacht aan zouden moeten geven om onze gezondheid te vrijwaren en te bevorderen gelet op het verband met ziektelast:-Eet  dagelijks  minimum  125  gram  vollegraanproducten;vervangzo  vaak  mogelijk geraffineerde producten door volle granen.

-Eet dagelijks 250 gram fruit. Geef de voorkeur aan vers fruit.

-Eet dagelijks 300 gram groenten(vers of bereid). Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen.

-Eet wekelijks minstens één maal peulvruchten.

-Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zadenzonder zoute of zoete omhulsels.

-Beperk de inname van zout



  Nieuwsflash
 
Biedt gezuiverd afvalwater van Aquafin-installatie uitkomst tijdens droogte? Lees meer
 
 
Vragen omtrent tegemoetkoming frietaardappeltelers in NederlandLees meer
 
 
Droog tot kurkdroog! Lees meer
 
 
Egbert Lachaert nieuwe voorzitter van Open Vld Lees meer
 
 
Het irrigatienetwerk van ArdoLees meer
 
 
Referentiewaarden metingen potentieel uitspoelbare stikstof 2019Lees meer
 
 
EU: halting biodiversity loss and building a healthy and sustainable food system Lees meer
 
 
De aanpak van winderosie in de landbouwsector Lees meer
 
 
Captatieverbod in West-Vlaanderen concreetLees meer
 
 
Pesticidengebruik in EU moet halveren tegen 2030 Lees meer
 
 
ContinuÔteit van de productieketen en protectionistische maatregelen in de zuivelsectorLees meer
 
 
Gevolgen van de coronacrisis voor de varkenskwekers Lees meer
 
 
Ik wil innoveren, waar kan ik terecht? Lees meer
 
 
EC stelt Ďvan boer tot bordí-strategie voor Lees meer
 
 
Ruim 23 miljoen euro extra steun voor getroffen landbouwers Lees meer
 
 
Vergoedingen voor beheerovereenkomsten 2019 uitbetaald Lees meer
 
 
Corona steun aardappelsector: volume aardappelvoorraad aangeven op uiterlijk op 31 mei Lees meer
 
 
COVID-19 : het crisis-overbruggingsrecht verlengd voor juni Lees meer
 
 
5 trends voor de voeding van morgen volgens jongerenLees meer