Een lijst van de voedingsmiddelen die daarbij betrokken zijn  werdopgemaakt  in  een  volgorde  van  belang,  startende  met  die  voedingsmiddelen waarvan een tekort of een teveel de grootste impact hebben op onze gezondheid. De betrokken voedingsmiddelen werden in groepen ingedeeld. De gebruikelijke consumptie ervan  door  de  Belgische  bevolking  werd  samengevat  op  basis  van  resultaten  van  de voedselconsumptiepeiling die in 2014 in België werd uitgevoerd.
Rekening  houdend  met  al  het  voorgaande  werden  dan  praktische  voedingsaanbevelingen opgesteld met   betrekking   tot   de   betrokken   voedingsmiddelen   en –patronen;   deze aanbevelingen richten zich in de eerste plaats tot de gezonde volwassen bevolking.
Verder schenktdit advies aandacht aan aspecten van duurzaamheid, aan sociale aspecten van  het  verband  tussen  voedingsgewoonten,  gezondheid  en  welzijn  en  aan  hoe we  best communiceren over voeding met het doelpubliek. Dit advies eindigt met enkele kernboodschappen waar we de meeste aandacht aan zouden moeten geven om onze gezondheid te vrijwaren en te bevorderen gelet op het verband met ziektelast:-Eet  dagelijks  minimum  125  gram  vollegraanproducten;vervangzo  vaak  mogelijk geraffineerde producten door volle granen.
-Eet dagelijks 250 gram fruit. Geef de voorkeur aan vers fruit.
-Eet dagelijks 300 gram groenten(vers of bereid). Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen.
-Eet wekelijks minstens één maal peulvruchten.
-Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zadenzonder zoute of zoete omhulsels.
-Beperk de inname van zout