Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 okt 2019 08:39 

Gemeten dioxinewaarden na fabrieksbrand in Rouen zijn “bijna verwaarloosbaar”


De waarden van dioxinen gemeten na de brand van de Lubrizol-fabriek in Rouen zijn “relatief laag” en bijna “verwaarloosbaar”, zei het Franse Nationale instituut voor industriële installaties en risico’s (Ineris) woensdag.

“Ik denk niet dat we ons zorgen moeten maken”, zei Raymond Cointe, directeur-generaal van Ineris tijdens een persconferentie op de prefectuur van Seine-Maritime. Hij verwees naar metingen op roet uit de rookpluim tussen 0,04 en 0,20 nanogram dioxine-equivalent per vierkante meter, terwijl vervuiling aan de grond werd gemeten van 0,06 nanogram.
 
“Het is nodig om het onderzoek voort te zetten”, voegde hij eraan toe, “omdat dioxines vaak via voedsel worden opgenomen”. “Er zijn analyses aan de gang voor voedselproducten die mogelijk met dioxines zijn besmet”, zei hij nog.

RTL News 30/9/19:

Oogstverbod in Franse regio na brand in chemische fabriek

De autoriteiten in Noord-Frankrijk hebben boeren in de regio rond de Normandische stad Rouen verboden te oogsten. Donderdag woedde er een enorme brand in een chemische fabriek dichtbij de stad.

De autoriteiten vrezen dat er schadelijke stoffen op de landbouwgronden terecht zijn gekomen. Dierlijke producten uit de regio mogen voorlopig ook niet worden verkocht.

Volgens de autoriteiten kan het roet dat is vrijgekomen 'een risico voor de volksgezondheid vormen' waardoor 'onmiddellijke voorzorgsmaatregelen' nodig zijn. Alle producten die mogelijk vervuild zijn en waarvan de voedselveiligheid niet gegarandeerd kan worden, moeten worden vernietigd.

Oorzaak van brand onbekend

De brand die gepaard ging met explosies, veroorzaakte stank, een enorme rookontwikkeling en verwoestte een groot deel van een chemische fabriek van Lubrizol. Het complex ligt slechts 3 kilometer van het centrum van de stad.

Lubrizol France maakt onder meer industriële smeermiddelen en verf. Over de oorzaak van de brand en wat er precies is vrijgekomen in de lucht, is weinig bekend.

Vies ruikende gaswolk

In januari liet een fabriek van Lubrizol de kleurloze stof mercapan ontsnappen. De ongevaarlijke maar erg vies ruikende gaswolk leidde tot irritatie in Parijs, en bereikte zelfs de Engelse kust.  Nieuwsflash
 
Agribex 2019 - Landbouwparlement: landbouwers en natuurbelangengroepenLees meer
 
 
Berengeur in vleesproducten vermijdenLees meer
 
 
Boer ruimt veldLees meer
 
 
Bestrijding van voor planten/plantaardige producten schadelijke organismenLees meer
 
 
Het waait harder dan vroegerLees meer
 
 
Pormotie campagne Belgische friet in AziëLees meer
 
 
PCA-notering onveranderdLees meer
 
 
Intrekking van de toelatingen van producten op basis van methiocarb Lees meer
 
 
Nieuw tweesterrenrestaurant in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020 Lees meer
 
 
Pachtprijs daalt voor het eerst in jarenLees meer
 
 
Beleidsnota van vice minister-president Hilde CrevitsLees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd wil álle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer