Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 okt 2019 18:18 

Listeriabesmetting: minister Ducarme verdedigt FAVV


Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft de manier verdedigd waarop het federaal voedselagentschap FAVV te werk is gegaan rond de listeriabesmetting bij Offerman, een Nederlands dochterbedrijf van de Belgische vleeswarenproducent Ter Beke. “Het FAVV heeft zijn rol en opdracht perfect vervuld”, verklaarde Ducarme tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

In Nederland zijn door een listeriabesmetting drie mensen overleden en kreeg een vrouw een miskraam. De besmettingen zouden afkomstig zijn geweest van Offerman. Het bedrijf riep vorige donderdag gesneden en verpakte vleeswaren terug die in een vestiging in het Nederlandse Aalsmeer werden geproduceerd, wegens de mogelijke aanwezigheid van listeria. In België riep Aldi daarop gebraden rosbief van het merk Délifin terug. Ook Albert Heijn België kondigde zondag aan vleeswaren terug te roepen die geleverd werden door Offerman.

Barbara Creemers (Ecolo-Groen) vond dat het FAVV te traag had gehandeld en dat al voor de derde keer op twee jaar tijd. Ze wilde van de minister weten wanneer de autoriteiten precies op de hoogte waren van de besmetting. Ook Leen Dierick (CD&V) merkte op dat het bedrijf al maanden in de gaten werd gehouden. Ze toonde zich enigszins ongerust en stelde zich vragen bij de alarmdrempel die wordt gehanteerd.
 
Volgens minister Ducarme heeft het FAVV correct gehandeld. “Het FAVV en ikzelf werden op 4 oktober geïnformeerd over de terugroeping door Aldi”, aldus Ducarme. “Het FAVV heeft onmiddellijk gecommuniceerd in alle transparantie op 4 en 6 oktober, om de consumenten te adviseren, en heeft aan zijn Nederlandse tegenhanger bijkomende informatie gevraagd”.
 
De minister gaf nog aan dat het aantal listeriabesmettingen in ons land stabiel blijft. Het waren er 83 in 2014, 78 in 2015, 104 in 2016 en 74 in zowel 2017 als 2018. Tot 1 september werden er dit jaar 48 genoteerd. Er worden jaarlijks 9.000 stalen gecontroleerd.  Nieuwsflash
 
E-commerce kan export van Belgische voeding naar China boosten Lees meer
 
 
SALV tevreden met nieuw OpenruimtefondsLees meer
 
 
DCA-Markets introduceert DCA spot- en termijn prijzen uien Lees meer
 
 
PCA-notering houdt standLees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd wil álle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen Lees meer
 
 
Horeca Expo, 17 – 21 november in Flanders Expo GentLees meer
 
 
Droogte/hitte zomer 2019: grondwaterstanden blijven laag voor de tijd van het jaar Lees meer
 
 
De MICHELIN Gids Bib Gourmand Benelux 2020Lees meer
 
 
Agribex 2019: de brede weersverzekering toegelicht Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer