Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 okt 2019 12:32 

Hilde Crevits kaart visserijproblematiek in het kader van Brexit aan


Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits ontmoet morgen Europees Commissaris voor Maritieme Zaken en Zeevisserij Karmenu Vella. Dat heeft minister Crevits geantwoord in de commissie Landbouw en Visserij van het Vlaams parlement op een vraag van Vlaams parlementslid Jeremie Van Eeckhout. Minister Crevits zal bij Vella de knelpunten aankaarten die op Vlaanderen kunnen afkomen in het kader van de Brexit. Ze zal beklemtonen hoe belangrijk het behoud van de wederzijds toegang met behoud van vangstrechten tot de Britse wateren voor onze vloot is.

De Vlaamse vloot is goed voor ongeveer 70 vissersvaartuigen en bijna 400 vissers. Samen met de visveilingen aan zee en de visverwerkende bedrijven telt de visserijsector ongeveer 2500 rechtstreekse jobs in Vlaanderen. Bij een harde Brexit valt niet uit te sluiten dat het Verenigd Koninkrijk zijn wateren afsluit voor vaartuigen uit de Europese Unie. Nochtans is de toegang tot de Britse wateren cruciaal voor onze vloot.  

Minister Crevits bereidt wel samen met de Vlaamse visserijsector een aantal maatregelen voor. Maar een zeer groot stuk van de oplossing bevindt zich op Europees niveau. Hier wordt samengewerkt aan een waaier van maatregelen die snel kunnen worden geactiveerd in geval van een harde Brexit. Hiervoor is een groep van acht lidstaten continu in overleg met de diensten van de Europese Commissie. Het gaat om het bekomen van visvergunningen, voorbereidingen op het vlak van controles, steunmaatregelen voor de sector en het zoeken van andere visgronden voor de betrokken vaartuigen. Europa kan via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij de lidstaten toelaten om in vergoedingen voor reders en vissers te voorzien. Vlaanderen pleit hierbij in eerste instantie voor extra middelen op Europees niveau via een specifiek Brexit-fonds.

Vlaams minister van Landbouw en Zeevisserij Hilde Crevits: “Voor Vlaanderen is het van cruciaal belang dat onze vissers bij een Brexit hun activiteiten verder kunnen zetten in de Britse wateren. De vissector is economisch een belangrijke sector met 2500 rechtstreekse jobs. We vragen Europa om zeer alert te zijn en indien nodig via een Brexit-fonds in extra middelen te voorzien als onze vissers getroffen worden.”   Nieuwsflash
 
Agribex 2019 - Landbouwparlement: landbouwers en natuurbelangengroepenLees meer
 
 
Berengeur in vleesproducten vermijdenLees meer
 
 
Boer ruimt veldLees meer
 
 
Bestrijding van voor planten/plantaardige producten schadelijke organismenLees meer
 
 
Het waait harder dan vroegerLees meer
 
 
Pormotie campagne Belgische friet in AziŽLees meer
 
 
PCA-notering onveranderdLees meer
 
 
Intrekking van de toelatingen van producten op basis van methiocarb Lees meer
 
 
Nieuw tweesterrenrestaurant in de MICHELIN Gids BelgiŽ en Luxemburg 2020 Lees meer
 
 
Pachtprijs daalt voor het eerst in jarenLees meer
 
 
Beleidsnota van vice minister-president Hilde CrevitsLees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd wil Šlle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer