Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 okt 2019 16:47 

Eerste vergadering MEP Horse Group


Gisteren vond in aanwezigheid van nieuw verkozen Commissievoorzitster én amazone Ursula von der Leyen de eerste bijeenkomst van de MEP Horse Group plaats. Parlementsleden en belanghebbenden uit de paardenwereld discussieerden er over de prioriteiten voor de paardensector.

Europees Parlementslid en voorzitster van de MEP Horse Group Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Tijdens deze eerste vergadering van de MEP Horse Group was het de bedoeling om bij haar leden af te toetsen waar de interesses en kerndossiers voor de paardensector liggen. Door de grote opkomst en diversiteit aan gasten hebben we talrijke aspecten die paarden omhelzen kunnen bespreken, gaande van de gezondheid en het welzijn van paarden, de status van een paard als agrarisch dier, een geharmoniseerd belastingstelsel, de beschikbaarheid van medicijnen tot de therapeutische functie van paarden.”
 
Tijdens de vergadering kwam bovendien een zeer actueel thema, de brexit, aan bod. In het geval van een no deal is de impact op de paardensector namelijk niet te overzien, bijvoorbeeld op de papierwinkel, grens- en veterinaire controles en wachttijden bij het paardentransport van en naar het Verenigd Koninkrijk. Deze en andere bezorgdheden werden overgemaakt aan Ursula von der Leyen, de nieuw verkozen voorzitster van de Europese Commissie, die de vergadering bijwoonde.
 
“Ursula von der Leyen, zelf een fervent amazone, gaf aan dat ze naar deze bijeenkomst gekomen was om te luisteren naar de prioriteiten voor de paardensector. Ik was erg vereerd met haar bezoek en het feit dat zij haar schouders hieronder wil zetten. Zij gaf daarmee een belangrijk signaal dat de paardensector de aandacht van alle Europese beleidsmakers verdient. We moeten Europa niet alleen dichter bij haar mensen, maar ook bij haar dieren brengen. Von der Leyen zal de teugels ongetwijfeld strak in handen moeten houden om Europa daarbij in de juiste richting te begeleiden, en we hopen dat zij daarbij de paardensector niet vergeet.”, aldus Vautmans.
 
Voorzitter van European Horse Network Mark Wentein: “Nog nooit was er zoveel interesse vanuit de sector maar ook vanuit de nieuwe EU parlementsleden en EU administraties. Als je dan nog de nieuwe verkozen EU voorzitster Ursula von der Leyen over de vloer krijgt, dan is dit voor de sector een extra steun. En met Europees Parlementslid Hilde Vautmans, die de groep van parlementsleden stuurt, hebben we iemand die het klappen van de zweep kent. De paardenhouderij in Europa wordt meer en meer belangrijk in de ontwikkeling van het platteland en het medegebruik van het agrarisch landschap.”
  
 
   Nieuwsflash
 
Agribex 2019 - Landbouwparlement: landbouwers en natuurbelangengroepenLees meer
 
 
Berengeur in vleesproducten vermijdenLees meer
 
 
Boer ruimt veldLees meer
 
 
Bestrijding van voor planten/plantaardige producten schadelijke organismenLees meer
 
 
Het waait harder dan vroegerLees meer
 
 
Pormotie campagne Belgische friet in AziëLees meer
 
 
PCA-notering onveranderdLees meer
 
 
Intrekking van de toelatingen van producten op basis van methiocarb Lees meer
 
 
Nieuw tweesterrenrestaurant in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020 Lees meer
 
 
Pachtprijs daalt voor het eerst in jarenLees meer
 
 
Beleidsnota van vice minister-president Hilde CrevitsLees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd wil álle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer