Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 21 okt 2019 18:04 

Sneltest voor bacteriŽle verontreiniging in voeding


Een continue, geautomatiseerde en efficiënte detectie van bacteriële besmettingen in voedsel, dat is het ambitieuze doel van het pas gestarte Interreg-project agrEUfood. De projectpartners optimaliseren nieuwe biosensortechnologie en maken die industrieel toepasbaar.

AgrEUfood moet nieuwe biosensortechnologie industrieel toepasbaar maken, minstens tot het niveau van een fijn afgestelde, betrouwbare demonstrator, met de juiste schaalgrootte en verbonden met een helder te gebruiken softwareplatform. Die biosensortechnologie werd speciaal voor de agrofood industrie ontwikkeld en is gebaseerd op synthetische bioreceptoren en thermische weerstandsmetingen. De bedoeling is dat agrovoedingsbedrijven op korte termijn hun producten tijdens de hele maakfase zoveel mogelijk geautomatiseerd en continu kunnen laten testen op de aanwezigheid van bacteriële verontreiniging. Tot nu toe gebeurt die bacteriële controle nog aan de hand van steekproefmonsters, die (hoofdzakelijk manueel) in een lab worden geanalyseerd.

De onderzoekers testen de nieuwe technologie (in zijn huidige ontwikkelingsfase) op stalen uit een industriële voedingsomgeving. Aan de hand daarvan optimaliseren ze de methode qua vereiste detectielimieten. Er komen ook proefmetingen in complexe monsters om de robuustheid en de graad van detail van de technologie te beproeven. De apparatuur zelf wordt aangepast aan de vereiste dimensies om tot een demonstrator te komen die geautomatiseerde metingen mogelijk maakt. We bouwen een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk platform rond de huidige software, zodat de eindgebruiker op eenvoudige wijze het meetproces in de tijd kan volgen. Ook vanop afstand: het bedrijf moet het detectieproces op elk willekeurig moment online kunnen raadplegen via een smartphone app of een website. ILVO heeft de belangrijke rol om de gespecialiseerde kennis rond de microbiologische toepasbaarheid en rond de aftoetsing van de bisensortechnologie t.o.v. de referentiemetingen over te dragen naar de lokale kwaliteitsverantwoordelijken bij de voedingsbedrijven.

De demonstrator belooft een duidelijke meerwaarde qua voedselveiligheid en autocontrole, omdat detectie van besmettingen erdoor meer continu, geautomatiseerd en efficiënt kan gebeuren. We verwachten zowel in Nederland als in België veel geïnteresseerde reacties bij de agrofood sector. De bedrijven kunnen beantwoorden aan de marktvraag naar veilige en gezonde voedselproducten van hoge kwaliteit. Ze krijgen de kans om door innovatie een concurrentievoordeel te creëren en te behouden. Daarom leveren zowel partner Brightlands Campus Greenport Venlo als ILVO, vanuit hun triple-helix structuur, intensieve vakgerichte communicatie-inspanningen als het product op punt staat. Een tweede beloftevol aspect is de mogelijke verbreding. Gezien het om een platformtechnologie gaat, is een makkelijke uitbreiding mogelijk naar de detectie van andere ongewenste verontreinigingen (schimmels, toxines, allergenen, pesticiden, zware metalen…). Vanuit de case studies komen er mogelijk aanzetten tot vervolgtrajecten.

Project: AGREUFOOD
Looptijd: 2019 - 2022
Samenwerking: Brightlands Campus Greenport Venlo, Universiteit Maastricht, Universiteit Hasselt, KU Leuven, Durum Company NL B.V., Alberts NV, Voxdale BVBA, Yookr BV
Financiering: Interreg Vlaanderen-Nederland  Nieuwsflash
 
Limburgse peren op weg om China te veroverenLees meer
 
 
Crevits investeert 100.000 euro in biologische landbouw Lees meer
 
 
Hilde Crevits past kmo-portefeuilles aan Lees meer
 
 
Pachtprijs daalt voor het eerst in jarenLees meer
 
 
Het plattelandsbeleid in het Vlaamse regeerakkoord Lees meer
 
 
Geldboeren met Europese subsidiesLees meer
 
 
DGZ Labo start met autopsie van honden en katten Lees meer
 
 
Beleidsnota van vice minister-president Hilde CrevitsLees meer
 
 
E-commerce kan export van Belgische voeding naar China boosten Lees meer
 
 
SALV tevreden met nieuw OpenruimtefondsLees meer
 
 
DCA-Markets introduceert DCA spot- en termijn prijzen uien Lees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd wil Šlle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen Lees meer
 
 
Droogte/hitte zomer 2019: grondwaterstanden blijven laag voor de tijd van het jaar Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer