Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 nov 2019 10:27 

6 miljoen euro extra voor innovatie en kwaliteitsmanagement in maatwerkbedrijven


Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits lanceert twee projectoproepen voor maatwerkbedrijven in de sociale economie. In totaal wordt in ruim 6 miljoen euro voorzien. De eerste oproep gaat om investeringen in een innovatieve en duurzame werkomgeving voor de werknemers in maatwerkbedrijven en om duurzame mobiliteit. De tweede oproep gaat om investeringen in kwaliteitsmanagement.

Het Vlaamse beleid rond sociale economie richt zich in hoofdzaak op de ondersteuning van tewerkstelling van personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Maar maatwerkbedrijven of ondernemingen binnen de sociale economie worden eveneens uitgedaagd door technologische en economische evoluties. Daarom voorziet Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits via twee projectoproepen in ruim 6 miljoen euro om de werkomgeving in maatwerkbedrijven innovatiever en duurzamer te maken en om die bedrijven te ondersteunen in het behalen van het verplichte kwaliteitslabel. Met deze projectoproepen wil minister Crevits de maatwerkbedrijven kansen geven om zich te versterken.

Werkprocessen verbeteren

Een eerste oproep ondersteunt initiatieven die bijdragen tot de verbetering van een innovatieve en duurzame werkomgeving en het versterken van een duurzame en ecologische mobiliteit van de werknemers. Het gaat hierbij om éénmalige investeringen in infrastructuur of materiaal om het werk van de werknemers van maatwerkbedrijven te ondersteunen, te verbeteren of hen te assisteren bij het uitvoeren van hun taken. Concreet gaat dat bijvoorbeeld over investeringen in productiemiddelen die de werknemers ondersteunen zoals co-bots, intelligente kassasystemen of intelligente weegschalen. Of de aankoop van materiaal dat de fysieke belasting van de werknemers verlaagt, zoals regelbare tafels of hef- en tilmachines. Ook investeringen in een duurzaam mobiliteitsbeleid komen in aanmerking. Concreet kan dat gaan om investeringen in elektrische fietsen voor verplaatsingen voor het woon-werkverkeer.

Investeren in kwaliteitsmanagement binnen de maatwerkbedrijven

Daarnaast kiest de Vlaamse overheid voor de verdere professionalisering van de sector door extra middelen vrij te maken voor kwaliteitsmanagement. Deze tweede subsidie-projectoproep stimuleert en ondersteunt de maatwerkbedrijven bij het behalen van het verplichte kwaliteitslabel zoals bepaald is in het kwaliteits- en registratiemodel in het beleidsdomein werk en sociale economie. Maatwerkbedrijven moeten namelijk tegen 2 september 2021 beschikken over een kwaliteitslabel. Deze projecten kunnen onder meer gaan over een klantgericht beleid, vorming van personeel of budgetbeheer.

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits: “Een job is voor iedereen de sleutel om volwaardig deel te nemen aan de samenleving, ook voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Maatwerkbedrijven zijn evengoed onderhevig aan de snel veranderende economische context. Via twee projectoproepen ondersteunen we deze ondernemingen om te innoveren, het kwaliteitsbeleid in het bedrijf te versterken of hun werknemers te stimuleren om bijvoorbeeld met de elektrische fiets verplaatsingen te doen. Daarbij voorzien we in ruim 6 miljoen euro subsidies. Bedrijven kunnen per project maximaal 65.000 euro ontvangen om te investeren in bijvoorbeeld materiaal om de werknemers te ondersteunen in hun job.”



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer