Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 09 nov 2019 09:42 

1,7 miljoen euro voor innovatieve onderzoeksprojecten Aquacultuur


Voor de derde keer wordt een oproep gelanceerd voor innovatieve onderzoeksprojecten in de aquacultuur. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits voorziet hierbij in 1,7 miljoen euro.

Aquacultuur is het kweken van bijvoorbeeld vissen, mosselen, garnalen, kreeften en waterplanten zoals algen. Deze organismen worden gekweekt in vijvers en bassins of op zee in kweekinstallaties. Om de aquacultuur te verduurzamen en te innoveren, wordt nu voor de derde keer al een oproep gedaan voor innovatieve onderzoeksprojecten. Dat gaat dan over innovatieve projecten die bijvoorbeeld het kweken van vis, schaal- en schelpdieren duurzamer maken door gebruik van reeds bestaande vijvers of van restwarmte van nabije bedrijven. Bij de vorige oproepen zijn onder andere middelen gegaan naar de kweek van Sint Jacobsschelpen, oesters en zeewier in het Belgische deel van de Noordzee.

Voor deze derde oproep wordt in 1,7 miljoen euro voorzien, de vorige twee oproepen waren telkens voor 1 miljoen euro. Per project is er een maximum steunbudget van 500.000 euro mogelijk, daarvan wordt 50% gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij en 50% vanuit het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij- en Aquacultuursector (FIVA). Onderzoeksprojecten die aansluiten bij de doelstellingen van het Vlaams aquacultuurbeleid komen in aanmerking:

  • de ontwikkeling van een duurzame aquacultuurproductie met aandacht voor zowel de economische als ecologische aspecten;
  • de ontwikkeling van een geïntegreerde, duurzame en innovatieve aquacultuurproductie, zowel in recirculatiesystemen als in open ruimtes op zee en op land onder gecontroleerde omstandigheden;
  • de voorziening van de lokale aanvoer van menselijke voeding met een lage ecologische voetafdruk. Het betreft zowel vis, schaal- en schelpdieren en algen. 

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Het ontwikkelen en verduurzamen van de aquacultuur is één van mijn prioriteiten de komende jaren. Met deze derde oproep voor aquacultuurprojecten om bv. duurzame productie van schelpdieren en algen op zee te creëren of om de ecologische voetafdruk bij het kweken van vissen te verkleinen zetten we daar een belangrijke stap in. Vlaanderen wil een innovatieve aquacultuur ontwikkelen die tegemoet komt aan de uitdagingen van vandaag zoals duurzaamheid, maar ook inspeelt op toekomstige behoeften op vlak van voeding, water en energie.”

Aanvragen voor de subsidie kunnen worden ingediend van 4 november 2019 tot en met 15 december 2019. Goedgekeurde projecten kunnen ten vroegste starten op 1 januari 2020 en moeten ten laatste 30 juni 2023 afgerond zijn. De maximale projectduur bedraagt 3 jaar. Meer info op de website van het Departement Landbouw en Visserij en op www.aquacultuurvlaanderen.be.  Nieuwsflash
 
Nieuw tweesterrenrestaurant in de MICHELIN Gids BelgiŽ en Luxemburg 2020 Lees meer
 
 
Limburgse peren op weg om China te veroverenLees meer
 
 
Crevits investeert 100.000 euro in biologische landbouw Lees meer
 
 
Hilde Crevits past kmo-portefeuilles aan Lees meer
 
 
Pachtprijs daalt voor het eerst in jarenLees meer
 
 
Het plattelandsbeleid in het Vlaamse regeerakkoord Lees meer
 
 
Geldboeren met Europese subsidiesLees meer
 
 
DGZ Labo start met autopsie van honden en katten Lees meer
 
 
Beleidsnota van vice minister-president Hilde CrevitsLees meer
 
 
E-commerce kan export van Belgische voeding naar China boosten Lees meer
 
 
SALV tevreden met nieuw OpenruimtefondsLees meer
 
 
DCA-Markets introduceert DCA spot- en termijn prijzen uien Lees meer
 
 
Francesco Vanderjeugd wil Šlle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen Lees meer
 
 
Droogte/hitte zomer 2019: grondwaterstanden blijven laag voor de tijd van het jaar Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer