Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 13 nov 2019 14:02 

Francesco Vanderjeugd wil álle Open VLD-leden toekomst van partij mee laten bepalen


Het is Francesco Vanderjeugd menens om voorzitter van Open VLD te worden. Hij lanceert vandaag zijn campagne en wil liefst 60.000 leden van de liberale partij om hun mening vragen. Indien hij het tot voorzitter schopt, wil Francesco ook een eigen app lanceren.

Bij de verkiezingen van 26 mei verloor Francesco Vanderjeugd zijn zitje in het Vlaams parlement, maar de burgemeester van Staden bleef niet bij de pakken zitten. Midden juni maakte de 31-jarige kapper al bekend dat hij een gooi wil doen naar het voorzitterschap van Open VLD en die ambitie zette hij de afgelopen maanden kracht bij door onder andere te poneren dat er een nieuwe naam nodig is om de liberale partij weer op het juiste spoor te zetten.
 
Nu trapt hij zijn (pre)campagne af. De komende dagen krijgen liefst 60.000 leden van Open VLD een lijvige brochure in de bus waarin Francesco Vanderjeugd hen oproept om mee de toekomst van de partij uit te stippelen. "Ik wil echt naar de mensen luisteren en onze achterban bij dit proces betrekken", stelt hij. "Sinds juni heb ik al met heel veel mensen binnen Open VLD gesproken, nu steek ik nog een tandje bij. Elk lid krijgt een gepersonaliseerde kaart toegestuurd met de vraag hoe hij of zij de partij wil zien evolueren."
 
Via de website www.jij-beslist.be - en met behulp van een persoonlijke code - kan elk lid een veertigtal vragen invullen. "Die kunnen tot en met vrijdag 22 november beantwoord worden, daarna ga ik met de resultaten aan de slag."
 
Tussen 10 december en 11 februari organiseert Vanderjeugd in alle Vlaamse provincies en Brussel een participatiemoment. "Daar ga ik in dialoog met de basis van onze partij en aan de hand van die gesprekken wil ik mijn battleplan opstellen en daarmee naar de voorzittersverkiezingen van maart 2020 trekken", klinkt het ambitieus.
 
"Eigenlijk had de partij dit net na de verkiezingen moeten doen, maar dat is jammer genoeg niet gebeurd. Er is geen enkele duidelijke analyse gemaakt van het slechte resultaat van Open VLD, maar ondertussen maakt onze partij wel weer deel uit van de Vlaamse regering. Ook daar is geen enkel inhoudelijk congres over georganiseerd. Iets wat ik betreur. Huidig voorzitter Gwendolyn Rutten is in elke provincie langs geweest om naar de achterban te luisteren, maar daar is nergens een verslag van gemaakt. Een gemiste kans."
 
"Het is echter hoog tijd dat we met de liberalen een duidelijk antwoord op extremen bieden, zowel uit linkse als rechtse hoek. Maar daarvoor moet onze identiteitscrisis eerst van de baan zijn. En met mijn plan wil ik daar werk van maken.
 
Als Francesco Vanderjeugd voorzitter wordt, wil hij ook een eigen app lanceren. "Die heet voorlopig Liber. Daarmee wil ik de leden de kans geven om Open VLD in hun binnenzak bij hen te dragen", verduidelijkt hij. "Via die app kunnen we de Open VLD'ers stellingen voorleggen, hen hun mening over bepaalde thema's vragen en gewoon extra informatie verschaffen. Dé manier om zo dicht mogelijk bij de basis te staan. Ik wil aan een andere vorm van politiek doen. Horizontale politiek, waarbij de leden een belangrijke factor zijn. We moeten ervoor zorgen dat de politiek weer mensen interesseert en prikkelt."
 
Nog dit: het participatiemoment in West-Vlaanderen voor Open VLD-leden vindt plaats op woensdag 29 januari om 19 uur in Roeselare.  Nieuwsflash
 
Landbouwexpert Kurt Becue geridderd in de Leopoldsorde Lees meer
 
 
Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bezoekt Agribex Lees meer
 
 
Agribex 2019: West-Vlaanderen telt het meest jonge boerenLees meer
 
 
Agribex 2019 - Johan Colpaert: "open ruimte redden, iedereens bijdrage"Lees meer
 
 
Agribex 2019: 'Landbouwparlement': ‘Met je grond doen wat je wilt, kan niet meer’ Lees meer
 
 
Uitzaaien suikerbietzaden gecoat met thiamethoxam/beta-cyfluthrin/clothianidin tijdelijk toegelatenLees meer
 
 
Agribex 2019: maak kennis met het aanbod opleiding van NACLees meer
 
 
Zesde trefdag van de VarkensAcademie Lees meer
 
 
PCA-noteringLees meer
 
 
SALV geeft beleidswenken voor een klimaatbestendige landbouw Lees meer
 
 
Markttrends in tuinbouwgewassenLees meer
 
 
ILVO zet klimaatonderzoek in de kijker op Agribex 2019Lees meer
 
 
Nieuwe landbouwvoertuigen: verplicht Europees gelijkvormigheidsattest vanaf 1 januari 2020 Lees meer
 
 
Minister Muylle bezoekt Agristo om maatregelen rond brexit voor te stellen Lees meer
 
 
ABS blijft hameren op #boerzktrespect Lees meer
 
 
Voorraadinventarisatie aardappelen november 2019Lees meer
 
 
Steunaanvragen voor landbouwers worden gebruiksvriendelijker Lees meer
 
 
Limagrain Belgium pakt zaaigraanactiviteiten anders aan Lees meer
 
 
Beleidsnota Omgeving 2019-2024Lees meer
 
 
Deskundigen belast met de schatting van dieren voor het Begrotingsfonds voor de gezondheid Lees meer
 
 
Bestrijding van aardappelcysteaaltjesLees meer
 
 
Nieuwe eisen voor landbouwvoertuigen vanaf 1 januari 2020 Lees meer
 
 
Product op basis van metalaxyl-M tijdelijk toegelaten (zaaizaad suikerbieten tegen valse meeldauw)Lees meer
 
 
Brede weersverzekering: Crelan biedt product Vereinigte Hagel aan onder de naam Secufarm6©Lees meer