Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 nov 2019 16:49 

E-commerce kan export van Belgische voeding naar China boosten


De Belgische voedingssector verdubbelde de voorbije vier jaar haar export naar China en grijpt de komende handelsmissie onder leiding van HKH Prinses Astrid aan om onder meer via e-commerce de export verder te boosten. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, gaat samen met 29 van haar leden onder de vlag van het promotiemerk “Food.be – Small country. Great food.” langs bij e-commerce giganten Alibaba Group en JD.com en logistieke dienstverlener ZIH.

E-commerce als weg naar de maag van de Chinese consument

China groeide de voorbije jaren uit tot de tweede grootste overzeese exportbestemming voor Belgische voeding en dranken, na de Verenigde Staten. Waar de algemene Belgische handelsbalans met China negatief is, zien we voor de voedingssector een uitgesproken positieve handelsbalans. “Het gaat hard voor Belgische voeding en dranken op de Chinese markt. Op vier jaar tijd verdubbelde de omzet uit de export tot 226 miljoen euro in 2018”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia. “We willen nu nagaan of de platformen van e-commerce giganten als Alibaba Group en JD.com geschikte kanalen zijn om onze Belgische voeding en dranken nog beter tot bij de Chinese consument te krijgen.”

In aanwezigheid van HKH Prinses Astrid en dankzij de steun van het Waalse exportagentschap AWEX zullen Fevia en haar leden in Shanghai spreken met het topmanagement van Alibaba Group. De doelstelling van die ontmoeting is om meer Belgische voeding en dranken in hun aanbod te krijgen. De Belgische voedingsbedrijven zullen B2B-ontmoetingen hebben met aankopers van online platformen Tmall Global, Kaola en 1688 en van ‘new retail’ supermarket Freshippo.

Cainiao Network, de logistieke tak van Alibaba Group, bouwt aan haar eerste Europese logistieke hub in de luchthaven van Luik, wat de export naar China zal faciliteren. Fevia zal tijdens de missie ook met logistieke dienstverlener Zhengzhou International Hub Development and Construction bespreken hoe deze meer voeding en dranken uit België kan importeren, om ze vanuit hun logistiek centrum in de provincie Henan verder naar Chinese warenhuizen te verspreiden.

Chinese consument wil authentieke kwalitatieve voeding en dranken

“Authentieke kwalitatieve producten uit Europa vallen in de smaak bij de Chinese consument. Onze internationaal gerenommeerde Belgische bieren, chocolade en koekjes hebben in China al vaste voet aan wal gekregen, maar de voorbije jaren zagen we ook een sterke groei van zuivel- en diepvriesaardappelproducten”, weet Bart Buysse, CEO van Fevia.

Romain Cools van sectorfederatie Belgapom vult aan: “België is na de VS de tweede belangrijkste exporteur van diepvriesaardappelproducten naar China en wij verwachten een verdere stijging van de consumptie de komende jaren. Wij zullen tijdens de missie het imago van ons land als de bakermat van de frietcultuur versterken om onze export verder een duw in de rug te geven”.

China is echter geen evidente exportmarkt en blijft voorlopig gesloten voor onder andere Belgisch vlees. “Tijdens de missie zijn er gesprekken met Chinese autoriteiten rond verschillende marktopeningsdossiers, onder andere rond Belgisch varkensvlees, dat voorlopig niet meer mag worden geëxporteerd omwille van de Afrikaanse Varkenspest”, zegt Philippe Van Damme van de sectorvertegenwoordiger Febev.

Klik hier voor meer feiten en cijfers over de handel in voeding en dranken met China
en een overzicht van de meereizende voedingsbedrijven



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer