Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 nov 2019 18:27 

biobeton van olifantengras


Het Belgisch-Nederlandse bedrijf Econcreed, met vestiging in Antwerpen, heeft als eerste in de wereld een oplossing voor de schadelijke CO2-uitstoot van beton ontwikkeld. De technologie werd vandaag, in het kader van het greentech-seminarie op de Belgische economische missie in China, voorgesteld door ondernemer Aaron Claeys.

De jonge dertiger is een duurzaamheidsexpert. Hij maakte carrière in het ecologisch verduurzamen van textiel, met zijn bedrijf Nanex, maar hij wil ook in andere domeinen aan de slag. Beton is bij uitstek een erg vervuilende industrie. “Beton is het tweede meest gebruikte materiaal ter wereld en bij de productie wordt erg veel CO2 uitgestoten. Mocht beton een land zijn, dan was het de op twee na grootste vervuiler ter wereld, na de VS en China”, illustreert Claeys. Bovendien is het een sector waar de voorbije eeuwen amper iets is veranderd. “Er is geen innovatie geweest. Het productieproces is nog altijd gelijkaardig als bij de Romeinen, alleen is de kwaliteit van het beton door de druk op de prijzen er nu op achteruit gegaan.”
 
Aaron ontwikkelde met zijn team dus een alternatief product, waarbij klassiek beton gemengd wordt met olifantengras (miscanthus, een soort van riet). “Dat is net een gewas dat erom bekendstaat dat het veel CO2 opneemt. Bovendien kan het groeien op droge en braakliggende stukken grond, zonder dat er pesticiden nodig zijn”, legt de ondernemer uit. Door het toe te voegen aan het klassieke beton ontstaat dus een CO2-positief biobeton.
Laagdrempelig
 
Econcreed is een pak lichter en ook 2 tot 3 maal zo flexibel door zijn holle structuur. Het volstaat volgens Aaron nu al perfect voor niet-dragende constructies. “Dat is een groot deel van de markt, toepassingen zoals geluidswanden, binnenwanden, tunnels, prefabhuizen zijn directe afzetmarkten waar we kunnen vergroenen. Maar we zijn intussen ook al een ontwikkelingstraject gestart om een econcreed-variant te maken die even sterk is als gewoon beton, zodat het de nieuwe standaard wordt.”
 
Aaron Claeys hoopt dat de sector zijn technologie zal oppikken. In Nederland werd al een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een grote betonfabrikant; tegen volgend jaar hoopt hij ook een Belgische partner te vinden. “Tegenover de klimaatakkoorden van Parijs loopt de betonindustrie serieus achter”, waarschuwt hij. “Er moet dus iets gebeuren.” Econcreed kiest daarbij voor een laagdrempelig samenwerkingsmodel van licenties in open sourcing om zo snel mogelijk een grote positieve impact op het milieu te hebben.
 
De jonge ondernemer is positief gestemd, omdat veel van zijn generatiegenoten bewust bezig zijn met duurzaam ondernemen. Aan de andere kant zou ook de overheid een handje kunnen helpen door de regelgeving te verstrengen om ons land in staat te stellen de CO2-doelen te halen.  Nieuwsflash
 
Corona: steun uit noodfonds voor siertelers en aardappeltelers goedgekeurdLees meer
 
 
Welzijn konijnen in fokkerijen Lees meer
 
 
Steunregelingen GLB: wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwersLees meer
 
 
40 innovatieve projecten voor duurzame en circulaire land- en tuinbouw Lees meer
 
 
Regen van juni herstelde grondwater niet Lees meer
 
 
Actuele grondwaterstandenLees meer
 
 
Drainage in landbouwgronden in relatie tot het vergunningsbeleid Lees meer
 
 
Vijfjaarlijkse evaluatie van de toepassing van het decreet LandinrichtingLees meer
 
 
Activiteitenverslag 2019 van het Vlaams LandbouwinvesteringsfondsLees meer
 
 
Vragen over exportsteun voor de landbouwsector Lees meer
 
 
Tekort aan schade-experts in de land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Vraag over de uitbreiding van de intensieve veeteelt Lees meer
 
 
Romain Cools (Belgapom) draagt na 3 decennia stokje over Lees meer
 
 
Doorbraak in wereldwijd uitwisselen data plantenveredeling Lees meer
 
 
Juni 2020 evenaart juni 2019 als warmste junimaand ooitLees meer
 
 
Stikstofbemesting voor een volgteeltLees meer
 
 
Aardappelareaal Noord-West Europa groeit lichtLees meer
 
 
Bestrijdingsmaatregelen tegen de wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax Lees meer
 
 
Relanceplan moet visserij strategisch verankeren in Vlaanderen Lees meer
 
 
Verplichte aansluiting bij Onafhankelijke Controle Instelling voor producenten siergewassen Lees meer
 
 
Goede voedselveiligheidLees meer
 
 
Rampenfonds vanaf 2020Lees meer