Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 nov 2019 16:31 

West-Vlaanderen lanceert gecombineerde waterbuffers op landbouwbedrijven


De Provincie West-Vlaanderen wil landbouwers en burgers weerbaar maken tegen extreem weer. Daarom slaan onderzoeks- en adviescentrum Inagro vzw en de Provinciale dienst Waterlopen de handen in elkaar om het provinciale waterbeleid te versterken. Eind oktober lanceerde Inagro een oproep aan landbouwers om in te tekenen op een publiek-private samenwerking met gecombineerde waterbuffers. Het provinciebestuur wil zo investeren in bufferbekkens op privéterreinen van landbouwers. De waterbuffer beschermt de gemeenschap tegen wateroverlast én stelt in droge periodes water ter beschikking van de landbouwer.

Om wateroverlast tegen te gaan, investeert de Provincie West-Vlaanderen al langer in waterbuffering. Ze legt daarvoor gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG) aan. Die worden waar mogelijk gecombineerd met een waterspaarfunctie, als er in de regio een watervraag heerst. Voor de aanleg van een GOG moet landbouwgrond wijken. Bovendien leiden de publieke bekkens tot watertransport over de weg. Dat is duur en kan hinder veroorzaken voor omwonenden.  

Via pps-waterbuffers wil de Provincie West-Vlaanderen het bestaande provinciale waterbeleid versterken. Daarom is het provinciebestuur op zoek naar landbouwers die via een publiek-private samenwerking willen investeren in een bufferbekken nabij hun percelen. Dat bufferbekken combineert een waterbufferfunctie en een waterspaarfunctie. Het water in het spaargedeelte is beschikbaar voor irrigatie, wat vooral in droge periodes waardevol is. Dankzij de verbinding met de waterloop wordt het spaarvolume aangevuld tijdens hoge waterstand en bij hevig onweer. De waterbuffer beschermt de gemeenschap tegen wateroverlast.

Investering met steun van de Provincie

Landbouwers die intekenen op de oproep kunnen rekenen op ondersteuning vanuit het provinciebestuur. Zo neemt de Provincie West-Vlaanderen een deel van de financiering op zich. Bovendien is er voldoende begeleiding in de realisatie van het bufferbekken. Het technisch ontwerp komt tot stand in onderling overleg. Medewerkers van de Provincie West-Vlaanderen maken het aanvraagdossier en de omgevingsvergunning op. 

De landbouwer is verantwoordelijk voor het spaargedeelte van de waterput. Hij staat in voor dat deel van de graafwerken. Daarnaast tracht hij percelen te voorzien voor grondafzet en zorgt hij voor oppompmogelijkheden. Wie instapt in het project, engageert zich om de gecombineerde waterput minimaal twintig jaar te laten functioneren.

Dossier indienen kan tot 5 januari

Om te garanderen dat de waterbuffer voldoende effectief zal zijn tegen wateroverlast én over voldoende water zal beschikken, zijn er voorwaarden verbonden aan deze pps. Landbouwers met percelen aan een waterloop van tweede categorie komen mogelijks in aanmerking. Het perceel of de combinatie van aaneengesloten percelen waarop de waterbuffer voorzien wordt, moet groter zijn dan 0,5 ha. Bovendien moet het afstroomgebied van de waterloop tot het perceel groter zijn dan 200 ha. Percelen gelegen in poldergebied komen evenwel niet in aanmerking. 

Tot 5 januari 2020 kunnen geïnteresseerde landbouwbedrijven zich kandidaat stellen via een startdossier. Dat startdossier moet onder meer de contactgegevens van de kandidaat en een kaart met de locatie van betreffende perceel omvatten. Een voorbeelddossier is te vinden op www.inagro.be/waterbuffer.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer