Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 nov 2019 21:45 

Crevits: "Boeren zijn ook deel van de oplossing van de milieuproblemen in Vlaanderen"


In de ons omliggende landen hebben de landbouwers de voorbije weken hevig geprotesteerd tegen de stikstofmaatregelen van de overheid (Nederland) of de daling van het inkomen (Frankrijk, Duitsland) van de boeren. "We zijn geneigd om de boeren als een deel van het probleem te zien, maar de boeren zijn ook een deel van de oplossing van de milieuproblemen. Op het vlak van innovatie zijn we koploper in Vlaanderen. Daar zijn we te weinig fier op", aldus minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in "De afspraak".

 
De nieuwe minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) ziet het niet als haar verdienste dat er in ons land geen groot boerenprotest is zoals in de ons omliggende landen. "De inspanningen die de boeren leveren zijn spectaculair. De uitdaging waarvoor ze staan, zijn ook enorm. Daar zullen we met veel zorg mee omgaan in de komende periode", zegt Crevits in "De afspraak".
 
Crevits verdedigt de beslissing van de Vlaamse regering om de boeren een schadevergoeding van 99 miljoen euro uit te keren voor de geleden schade door de droogte van vorig jaar.
 
"Die 99 miljoen euro is een pak geld, maar de droogte van vorig jaar heeft ook tot ongelofelijke verliezen geleid in de landbouwsector. Die uitbetaling is maar een fractie van de werkelijke verliezen die er geleden zijn. Als een boer door zware droogte heel wat schade oploopt, dan is hij zijn volledige jaarinkomen kwijt. Die schade is heel groot", zegt Crevits.
 
Vanaf volgend jaar zal er ook een nieuw verzekeringsysteem uitgerold worden om de landbouwsector te wapenen tegen de droogte. "Er komt overleg met de sector en we kijken welke verzekeringsmaatschappijen die risico’s willen dekken. De Vlaamse overheid zal een aantal jaren bijdragen in de premie."
 
Volgens Crevits worden er in Vlaanderen ook stikstofmaatregelen genomen zoals in Nederland. "We gaan zo ver dat we niet alleen maatregelen nemen aan de bron waar er stikstof wordt uitgestoten. We gaan verder. In de gebieden die palen aan belangrijke natuurgebieden kunnen sommige bedrijven in de toekomst niet meer uitbreiden of de bedrijven moeten er op termijn verdwijnen."
 
"Wij hebben een van de strengste mestregelgevingen van Europa, maar er zijn ook wat problemen. De methaanuitstoot is beter geworden de voorbije jaren, maar de waterkwaliteit stagneert. We moeten zoeken hoe we boeren en landbouwbedrijven kunnen begeleiden. Als je als landbouwer in Vlaanderen geen zekerheid hebt op het gebied van regels en inkomen, dan leidt dat tot trauma’s op bedrijven. Dat is het precaire evenwicht dat we moeten vinden."
 
Crevits vindt het geen goed idee om de veestapel in Vlaanderen af te bouwen. "Het aantal koeien en varkens is al afgenomen. Dat heeft te maken met de lagere consumptie van vlees. Men vergeet dat de methaanuitstoot van de koeien in Vlaanderen heel laag is dankzij de innovatieve wijze waarop we met voeding omgaan. Als een derde van alle koeien wordt weggesaneerd, dan blijft de vraag wel bestaan. Dan gaan we koeien importeren van boeren uit andere landen die minder strenge regels volgen. Dan kies ik voor onze eigen koeien die minder methaan uitstoten."
 
Minister Crevits wil in dialoog blijven gaan met de landbouwsector. "We praten vaak over boeren, maar het zal mijn opdracht zijn om met de boeren te praten. We zijn geneigd om de boeren als een deel van het probleem te zien, maar we moeten hen ook zien als een deel van de oplossing van het milieuprobleem in Vlaanderen. Op het vlak van innovatie en milieu-impact zijn we koploper in Vlaanderen. We zijn daar zo weinig fier op."

INTERVIEW DE AFSPRAAK



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer