Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 dec 2019 11:26 

Steunaanvragen voor landbouwers worden gebruiksvriendelijker


De dossiers voor steunaanvragen voor landbouwers worden voortaan gebruiksvriendelijker en zullen sneller behandeld worden. De aanvragen gebeuren via het e-loket van het departement Landbouw en Visserij. Via een filmpje worden de landbouwers wegwijs gemaakt in de nieuwe methode. De maatregelen passen in de verdere automatisering van de dienstverlening van de Vlaamse overheid.

Sinds 21 oktober 2019 moeten landbouwers een betalingsaanvraag indienen als ze steun willen ontvangen voor investeringen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) om hun activiteiten verder te verduurzamen. Dat gaat bijvoorbeeld over investeringssteun voor de installatie van een nieuwe technologieën zoals warmtepompen, melkrobots, wateropslag, …

Het VLIF heeft hiervoor zijn online toepassing op het e-loket grondig aangepast. De nieuwe werkwijze verhoogt de gebruiksvriendelijkheid voor de landbouwer en moet ervoor zorgen dat de dossiers sneller worden afgehandeld.

Op het e-loket ziet de landbouwer voor welke investeringen hij een betalingsaanvraag moet indienen. De landbouwer wordt scherm per scherm door de module geloodst. Nieuw is dat er een aantal administratieve voorwaarden gedeeltelijk geautomatiseerd worden en al op voorhand kunnen gecontroleerd worden. De nieuwe applicatie is zodanig op maat ontwikkeld dat enkel die specifieke voorwaarden voor die investering verschijnen. Ook wordt er zoveel mogelijk een beroep gedaan op de al beschikbare documenten uit de VLIF-databank. Tot slot moet de landbouwer, net zoals voorheen, zijn facturen en betalingsbewijzen opladen.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Als Vlaamse overheid kiezen we ervoor om diensten meer en meer te automatiseren en voor een gebruiksvriendelijke dienstverlening in te staan. Met de aanpassingen aan het e-loket weet de landbouwer meteen na selectie aan welke voorwaarden hij moet voldoen om steun te ontvangen. De nieuwe werkwijze zal ook zorgen voor een kortere doorlooptijd van de dossierbehandeling. Doordat verschillende administratieve documenten al op voorhand verwerkt werden, kan de controle achteraf veel sneller afgehandeld worden.”

Om de landbouwers wegwijs te maken in de nieuwe werkwijze van het VLIF, werd een kort instructiefilmpje ontwikkeld. U kunt het filmpje ook bekijken door te surfen naar het Youtube-kanaal van het Departement Landbouw en Visserij https://www.youtube.com/landbouwenvisserij. U klikt dan op het filmpje met als titel “VLIF: tutorial”.

Wie vragen heeft over de betalingsaanvraag, kan contact opnemen met de buitendiensten van het Departement Landbouw en Visserij.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer