Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 dec 2019 08:42 

EC verwacht daling van landbouwinkomen tot 2025


Het gemiddelde landbouwinkomen van de Europese Unie zal tot 2025 dalen als gevolg van een scherpe daling van de varkensvleesprijzen en de daaropvolgende daling van de productie, en lagere prijzen voor tarwe, maïs en sojabonen in het begin van deze periode. Op de langere termijn tot 2030 zal het gemiddelde landbouwinkomen stijgen als gevolg van een stijgend volume van productie en prijsstijgingen. Dat stelt de Europese Commissie in de EU Agricultural Outlook 2019-30.

De analyse van de Europese Commissie is gebaseerd op het huidige beleid en op hervormingen waarover al overeenstemming is bereikt. Er is geen rekening gehouden met de gevolgen van handelsverdragen waarover nog geen akkoord is bereikt. De verwachte veranderingen in het klimaat zijn wel in de analyses betrokken, evenals andere economische factoren zoals de olieprijs.

Areaal
Verwacht wordt dat het totale areaal landbouwgrond in de Europese Unie zal dalen tot 178,3 miljoen hectare in 2030. Het areaal voor eiwithoudende gewassen, voedergewassen en oliehoudende zaden zal daarentegen naar verwachting met respectievelijk 46%, 2% en 1% toenemen.

Van vlees naar plantaardig
De verschuiving naar plantaardige diëten zou kunnen leiden tot een daling van de prijzen van vlees en zuivelproducten, waardoor het concurrentievermogen van de sector op de wereldmarkten kan toenemen. De toenemende vraag naar planten voor menselijke consumptie kan de lagere vraag naar voer slechts gedeeltelijk compenseren, wat leidt tot een vermindering van het landgebruik. Deze verschuiving kan voordelen voor het klimaat en het milieu hebben. De koolstofvoetafdruk van de Europese landbouwsector zou bijvoorbeeld met 6% worden verminderd.

LEES RAPPORT



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer