Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jan 2020 12:29 

Bestrijding van Afrikaanse varkenspest


Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende de bestrijding van Afrikaanse varkenspest, tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 2005 tot vaststelling van aanvullende maatregelen voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong en tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 november 2015 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong

Gelet op verordening (EG) Nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong;

Gelet op verordening (EG) Nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong;
Gelet op het uitvoeringsbesluit van de Commissie van 9 oktober 2014 betreffende maatregelen op het gebied van de diergezondheid in verband met Afrikaanse varkenspest in sommige lidstaten en tot intrekking van uitvoeringsbesluit 2014/178/EU;
Gelet op de Grondwet, artikel 108;
Gelet op de wet van 5 september 1952 betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel, artikel 6bis, derde lid, ingevoegd bij de wet van 13 juli 1981 en gewijzigd bij de wet van 27 mei 1997 en artikel 20, § 1, vierde lid, gewijzigd bij de wet van 27 mei 1997;
Gelet op de Dierengezondheidswet van 24 maart 1987, artikel 7, § 3 en artikel 8, tweede alinea;
Gelet op de wet van 4 februari 2000 houdende oprichting van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, artikel 4, § 1, § 2 en § 3, gewijzigd bij de wet van 20 juli 2005 en artikel 5, tweede lid, 2°, 4°, 8° et 9° gewijzigd bij de wet van 22 december 2003;
Gelet op het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende de bestrijding van Afrikaanse varkenspest;
Gelet op het koninklijk besluit van 22 december 2005 tot vaststelling van aanvullende maatregelen voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong;
Gelet op het koninklijk besluit van 30 november 2015 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijk oorsprong;
Gelet op de adviezen van de inspecteurs van Financiën, gegeven op 21 november 2018 en op 20 december 2018;
Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting, gegeven op 18 september 2019;
Gelet op het overleg tussen de Gewestregeringen en de Federale Overheid op 22 december 2018;
Gelet op advies nr. 65.489/3 van de Raad van State, gegeven op 22 maart 2019, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2° van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van de Minister van Landbouw,
Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1. In artikel 16 van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende de bestrijding van Afrikaanse varkenspest wordt een alinea toegevoegd luidende :
"In geval van overmacht wordt de waarde van de af te maken varkens door de beheerder van het Fonds voor de gezondheid en de kwaliteit van dieren en dierlijke producten definitief vastgelegd op basis van de inventaris opgemaakt door de officiële dierenarts in toepassing van artikel 4, paragraaf 3, a) en volgens de waardetabel vermeld in het eerste lid.".
Art. 2. In artikel 20, § 3, f) van hetzelfde besluit wordt de bepaling onder het vierde streepje vervangen als volgt :
"- het verse vlees dat van deze varkens is verkregen, wordt gemerkt met een bijzonder merk als bedoeld in artikel 12 van het koninklijk besluit van 22 december 2005 tot vaststelling van aanvullende maatregelen voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong Het Agentschap kan opleggen dat dit vlees wordt onderworpen aan een door het Agentschap bepaalde behandeling in een inrichting die het aanwijst.".
Art. 3. 1° In bijlage V, I., van het koninklijk besluit van 22 december 2005 tot vaststelling van aanvullende maatregelen voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong wordt de eerste zin vervangen als volgt :
"Voor menselijke consumptie geschikt bevonden vlees - met uitzondering van voor menselijke consumptie geschikt bevonden varkensvlees afkomstig uit beschermingsgebieden of toezichtsgebieden zoals bepaald in hoofdstuk VI van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende de bestrijding van Afrikaanse varkenspest, alsook voor menselijke consumptie geschikt bevonden varkensvlees dat onderworpen is aan beperkingen inzake handel en verkoop op basis van de regelgeving ter bestrijding van de Afrikaanse varkenspest - dat afkomstig is van een grondgebied of een deel van een grondgebied dat niet voldoet aan alle veterinairrechtelijke voorschriften, zoals vermeld in het koninklijk besluit van 13 mei 2005 houdende vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor de productie, de verwerking, de distributie en het binnenbrengen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong :".
2° Bijlage V van het zelfde besluit wordt aangevuld met IV., luidende :
"IV. Merken op varkensvlees afkomstig uit beschermingsgebieden of toezichtsgebieden zoals bepaald in hoofdstuk VI van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende de bestrijding van Afrikaanse varkenspest, alsook voor menselijke consumptie geschikt bevonden varkensvlees onderworpen aan beperkingen inzake handel en verkoop op basis van de regelgeving ter bestrijding van de Afrikaanse varkenspest.
Voor menselijke consumptie geschikt bevonden varkensvlees afkomstig uit beschermingsgebieden of toezichtsgebieden zoals bepaald in hoofdstuk VI van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende de bestrijding van Afrikaanse varkenspest, alsook voor menselijke consumptie geschikt bevonden varkensvlees onderworpen aan beperkingen inzake handel en verkoop op basis van de regelgeving ter bestrijding van de Afrikaanse varkenspest :
* vorm : rond met horizontale lijnen tussen de tekstvelden;
* diameter : 6,5 cm;
* letters : 0,8 cm hoog;
* cijfers : 1 cm hoog;
* aanduidingen :
- in het bovenste tekstveld : BELGIE of BE;
- in het tweede tekstveld : het erkenningsnummer van het slachthuis;
- in het derde tekstveld : de initialen EG;
- in het vierde tekstveld : gegevens aan de hand waarvan de officiële dierenarts die het vlees heeft gekeurd, kan worden geïdentificeerd;
- in het onderste tekstveld : AVP.".
Art. 4. 1° In artikel 17, paragraaf 3, van het koninklijk besluit van 30 november 2015 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong worden de woorden "punt I" vervangen door "punt I of IV".
2° Artikel 17, paragraaf 3, van hetzelfde besluit wordt aangevuld met een zin luidende als volgt :
"Dit identificatiemerk mag alleen worden aangebracht onder rechtstreeks toezicht van de officiële dierenarts.".
3° Artikel 17 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met een paragraaf 4, luidende :
" § 4. In afwijking van artikel 5, 1., b) van voornoemde verordening (EG) nr. 853/2004 is het identificatiemerk op varkensvleesgehakt, varkensvleesbereidingen, varkensvleesproducten en alle andere producten die varkensvlees bevatten, afkomstig van varkens uit beschermingsgebieden of toezichtsgebieden zoals bepaald in hoofdstuk VI van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende de bestrijding van Afrikaanse varkenspest, alsook diegene die onderworpen zijn aan beperkingen inzake handel en verkoop op basis van de regelgeving ter bestrijding van de Afrikaanse varkenspest, in overeenstemming met volgend model :
* vorm: rond met horizontale lijnen tussen de tekstvelden;
* letters en cijfers : leesbaar en onuitwisbaar;
* aanduidingen :
- in het bovenste tekstveld : BELGIE of BE;
- in het tweede tekstveld : het erkenningsnummer van de inrichting;
- in het derde tekstveld : de initialen EG;
- in het vierde tekstveld : gegevens aan de hand waarvan de officiële dierenarts die het vlees heeft gekeurd, kan worden geïdentificeerd;
- in het onderste tekstveld : AVP.
Dit identificatiemerk mag alleen worden aangebracht onder rechtstreeks toezicht van de officiële dierenarts.".
Art. 5. De minister bevoegd voor de veiligheid van de voedselketen is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 5 december 2019.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Landbouw,
D. DUCARME



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer