Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jan 2020 11:17 

4 miljoen euro om waterschaarste bij langdurige droogte aan te pakken


Vlaanderen investeert meer dan 4 miljoen euro in innovatieve projecten die waterschaarste in periodes van droogte kunnen inperken. Dat besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir. De zogenaamde ‘proeftuinen droogte’ bestaan vooral uit het (her)gebruik van water en samen een strategische watervoorraad aanleggen. De VMM staat in voor de begeleiding van de projecten.

Naar aanleiding van de uitzonderlijk droge zomers van de voorbije jaren voorzag de Vlaamse regering subsidiemogelijkheden voor initiatieven die aantonen dat ze door innovatief en duurzaam watergebruik beter gewapend zullen zijn in nieuwe periodes van droogte. 

“Om Vlaanderen beter te wapenen tegen langdurige periodes van droogte zijn ook inspanningen van bedrijven nodig. Deze acht innovatieve projecten, gespreid over gans Vlaanderen, kunnen andere initiatiefnemers inspireren om ook na te denken over water(her)gebruik.”, zegt Vlaams minister Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

Dankzij de subsidie kunnen de initiatiefnemers op een laagdrempelige manier experimenteren met vernieuwende manieren van werken en technologieën. Deze initiatieven leiden niet enkel tot concrete oplossingen op het terrein, maar zorgen ook voor nieuwe inzichten en inspiratie voor anderen.

Zo stopte de vestiging van Balta in Oudenaarde met haar verfactiviteiten, maar gaat ze haar voormalige waterzuiveringsinstallaties omvormen tot een bufferbekken voor regenwater, waarvan bijna 10.000m³ ter beschikking gesteld zal worden van omliggende landbouwbedrijven.

In Ninove werken vier partijen samen om het regenwater van hun daken te verzamelen en te bufferen. Het gaat om ongeveer 11 000 m³ per jaar. Het project zal bovendien nagaan of verdergaand zuiveren tot drinkwaterkwaliteit interessant is en of het mogelijk is om overtollig regenwater vertraagd en gecontroleerd in de bodem te laten sijpelen in natte periodes.

Het bevorderen van waterconservering en het tegengaan van verdroging in landbouwgebied in Limburg zal gebeuren door de klassieke drainagesystemen om te vormen naar peilgestuurde drainage.

De overige projecten betreffen de aanpassing van de waterzuiveringsinstallatie van een bedrijf in Olen, slim regenwaterbeheer van glastuinbouwbedrijven in Duffel, irrigatiesystemen in Langemark-Poelkapelle, innovatieve waterzuivering in Edegem en collectieve zuivering in Keiberg-Vossem.

Lees meer over Proeftuinen Droogte



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer