Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 feb 2020 09:15 

Grondwaterpeil blijft laag


De stijging van het grondwater verloopt normaal voor de tijd van het jaar, maar is niet sterk genoeg om het lage grondwaterpeil van de voorbije maanden te compenseren.

De felle regen die storm ­Ciara her en der meebracht, was goed om de grondwaterreserves op te krikken. De regen van begin februari was welgekomen, want januari was een vrij droge maand. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in haar maandelijkse rapport over het grondwater. Gemiddeld viel er in januari de helft minder neerslag per vierkante ­meter dan normaal. Daardoor blijft het grondwaterpeil nog altijd op een laag niveau.
 
‘We hebben 154 meetpunten, verspreid over heel Vlaanderen’, legt VMM-woordvoerder Katrien Smet uit. ‘Op de meeste meetpunten zien we dat de grondwaterstand is gestegen, maar tegelijk hebben we gemeten dat op 72 procent van de meetpunten de algemene grondwaterstand nog altijd laag is. Dat komt omdat we een zeer droge zomer kenden en de neerslag van de afgelopen maanden onvoldoende is en bovendien maar traag doorsijpelt in de grond en de reserves opkrikt.’
 
Op dit moment heeft het lage grondwaterpeil weinig impact op de samen­leving. Pas als het warmer wordt – wanneer de boeren hun gewassen willen sproeien en mensen hun zwembad willen vullen – doen we vaker een beroep op de waterreserves in de bodem.
 
Dreigt er komende zomer door het huidige lage peil waterschaarste? Smet vindt het moeilijk om daar nu al uitspraken over te doen. ‘Dat hangt heel hard af van hoeveel regen er de komende maanden zal vallen. Bovendien is de ene soort regen de andere niet. Het zou beter zijn als er zachte ­regen valt die meerdere dagen aanhoudt in plaats van felle stortregen in slechts een aantal uren. Vlaanderen kent veel verharde oppervlakte, waardoor water sneller wegstroomt naar ­rivieren en rioleringen. Het krijgt niet de kans om in de grond te trekken. We hebben alleszins nog meer regen nodig dan gemiddeld om de reserves te herstellen.’

Meten



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer